Tolv Snabba Frågor till: Andreas Johnson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Andreas Johnson är ännu en riktigt duktig metare från Norr. Han har fångat många fina fiskar genom åren där flera sticker ut. En av dem är en brax som dyker upp i Andreas svar. Men även hans besatthet av laken kommer på tal. Men nu är det dags att ge dig som läsare Andreas 12 Snabba Svar!

1. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige?
Motivera, Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Oj drömmar finns det gott om, vem drömmer inte om en 20 kilos gädda eller en abborre på 3 kg? men ända sen jag var litet barn och hörde hur morfar pratade om dem hemska ålarna, som alltid drog fast hans bottenmete när han fiskade abborre. Så väcktes en dröm om den mystiska ålen som drog runt på bottnarna. Efter många många nätter så lyckades jag som 15 åring fånga min första norrländska ål. Sen dess har den arten tagit mycket av min tid så en ål på 3 kilo får väl ses som en riktig dröm!

Andreas Johnson med sin morfar
Jag och morfar

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Vet inte om jag har några förebilder förutom mina fiskekompisar som är otroligt duktiga. Tittar man tillbaka på gamla tider så är ju Åke Madsen, ål gurun nått man läste allt om.

3. Sarven har vi förstått är lite av en favoritart för dig och du har lyckats fånga många fina!
Men vad är det som gör den så speciell för dig? Sen vill vi såklart höra om ett minnesvärt fiskepass för dig efter denna vackra art.

Det har blivit en del sarv fiske genom åren men ändå rör det sig bara 3-5 dagar per år. vi är ett bra gäng som varje vår åker ner från Umeå till Gävle området och fiskar både sarv och vimma. Sarven är ju så otroligt vacker fisk med sin höga kropp, guldfärgade fjäll och knallröda fenor. Att man sen oftast fiskar den på de mörka timmarna gör det bara bättre. Det finns så många minnen från dessa resor. Men ett som kommer upp var när jag efter några kvällar blev för lat för att åka ut till de olika öarna som vi oftast fiskar på. Jag beslöt mig för att stanna kvar vid tältplatsen, tänkte att jag inte mäskar någonting för att slippa småfisken. Den kvällen hade jag mitt bästa sarvfiske på detta ställe, flera fina med en topp på 1434 gram. Åka över ån för vatten stämde så in…

Sarv

4. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag tycker att metet växer hela tiden framförallt i norrland! Men att göra det mer synligt… Självklart skulle fler artiklar om mete i våra svenska fiske tidningar göra att fler barn och ungdomar testar mer än att bara meta abborre.

5. Kollar man i Sportfiskarns storfiskeregister har du en gedigen lista, men något som sticker ut lite extra är en braxen från 2005 på 4,9 kg från Västerbotten! Det är inte varje dag man läser om det. Självklart vill vi höra mer om den fångsten.

Det var en klubbkamrat, Lars Johansson som åkte till Brunnsjön för att försöka få en större mört har jag för mig. Iallafall så ringde telefonen vid 21 tiden och en darrig Lasse halvskrek kom hit!! Jag och Christian Lundberg slängde oss i bilen och åkte dit för att fota väga osv… Lasse hade då fått riktigt stora braxar med en topp över 5 kilo i norrland, i Umeå! Hela vägen hem sen planerade jag och Chrille nästa kvälls fiske, vi måste ju bara dit… Sagt och gjort nästa kväll var vi vid sjön och började mäska, la ut våra flöten och sen är resten historia!
Sjön har sen dess släpp ifrån sig många fina braxar, men dem är inte alls lika lätta att fånga nu som då.

Andreas Johnson med en galet svart brax

6. Du bor ju i Umeå så isfisket har du inte hållit dig undan så här är det laken som det blir fokus på. Du har en riktigt fin lake på nästan 5,5 kg anmäld i Sportfiskarns storfiskeregister. Vi vill såklart veta mer om den fångsten, men även hur bakgrunden såg ut innan du fick den. Om vi förstått det rätt blev det många pass innan den var bärgad.

Hmm lakfisket vet jag inte om jag vill prata om egentligen, det var en drog som gjorde att man smet tidigare jobbet, sket i allt ”hemma jobb” osv… Jag satt ute på isen kväll efter kväll, år efter år under januari till mars. Det spelade ingen roll om det var 33 minus grader, jag skulle bara ha en stor lake! Vintern 98 satt jag ute mellan 30 och 35 dagar i sträck i blåst, kyla osv sen den 12 februari så upplevde jag ett helt sanslöst fiske med flera lakar över 4 kg största som sagt på 5460 gram. Märkte sen när jag avslutat fisket hur jag blödde från fingrarna där linan 0,50 linan skurit in.

Andreas Johnson med en stor lake

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Jag kan inte välja ut nån, alla har sin tid och sin charm. Tror dock att den jag blev mest glad för var min Färna strax över registrerings gränsen… jag hade då åkt dem långa milen från umeå till svartån i 8 års tid, vandrat, fiskat och svurit. Så när den väl satt där blev det glädjevrål som ekade runt. Sen så håller jag min Röding på 5220 gram som slök min mormyscka under ett pass i Malgomaj med Benny Malmqvist väldigt högt.

Andreas Johnson

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Nu måste jag vara tråkig men inget pinsamt tycker jag, visst man har åkt 15 mil för att pimpla och sen märkt att man glömt isborren, man har ingen kniv så man måste bita av nättingen för att att sätta på kroken… Men som sagt inget pinsamt.

9. Vilket vatten i Sverige har du haft absolut svårast med att lyckas i? Vad är anledningen till att det har gått emot dig?

Som det framgår i nån fråga upp så har jag fått slita i Svartån men allt går att övervinna så länga man har tiden att ge…

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Det hände för många somrar sen, vi var några stycken som var iväg och fiskade ål i ett norrländsk vattendrag… Jag krokade en massiv sak som var hur tung som helst… Pumpade och backade för att få den till land, håvaren står på plats men missar. Ålen lindar fast sig i en tjock typ fartygsrep, jag springer fram och hinner se ålen innan den knäcker 0,60 tafsen… Där hade jag nog min dröm om inte helt så nästan…

11. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera.
Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Älskar att fiska och meta är ju så kul, det finns hur många variationer som helst beroende på arter och årstid. Sen är ju självklart drivet att fånga en så stor fisk i alla arter som möjligt. Jag har ju specimenfiskat i så många år och måste säga att det bästa med det har varit att man fått besöka så många fina vatten runt omkring i Sverige. Alla goa människor man träffat. Det är nått jag saknar nu när man lugnat ner sig lite…

12. Du har ju varit med i flera år och tävlat i bland annat Norrländska Specimentävlingen med laget Umeå Specimen. Kan du inte berätta bakgrunden till laget, det har funnits i många år.

Det är så länge sen så jag minns inte längre. Jag, Magnus Mannberg och Christian Lundberg bildade en specimenklubb med det missvisande namnet Team Chub (färna) och det har vi inte här uppe. Men i en av fiskejournalens årsböker står det att Chub är id (vilket vi tänkte heta) sen gick det nått år och vi fick kontakt med Lars Johansson och Mats Lidgren som tävlade med sg ögern. Efter en del prat så beslöt vi oss för att gå ihop och bilda Umeåspecimen. Vilket har varit en väldigt lyckad sak med kamratskap och vilja att utveckla både nya metoder och vatten tillsammans. Vi startade även Norrländska specimentävlingen för att sprida specimen fisket i Norrland.

Andreas Johnson

Vi tackar Andreas för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *