12-Snabba Frågor till: Marc Westrin

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Marc är en hängiven specimenfiskare och har synts lite då och då i fiskepressen med bland annat en enorm gädda och ett Svenskt rekord på indianlax. Men han har hunnit med mycket mer och ni kommer få läsa om både gäddan, indianlaxen och badning i tveksamt vatten… Nu är det dags att låta Marc ta över istället och bjuda er på hans riktigt bra svar och bilder! 

Marc med en fin sik

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Min första och enda id över 3 kg är nog en god kandidat. Jag har smugit runt och fiskat id längs kusten och i hamnar på Österlen sedan dagisåldern. Trots hundratals, om inte tusentals, fångade idar dröjde det till 2012 innan en ovanligt glup fisk ivrigt vaggade fram till mitt sightfiskade majskorn. Med sina 53 kortvuxna centimeter borde den snarare vägt 2,1 kg än 3,1 kg.

Den hade nog något slags syndrom för fenorna var krullade som på en sutarhane och den var säkert ett par, tre centimeter bredare mellan ögonen än en vanlig id. Så trots att det låg oerhört mycket tid bakom så var det på sätt och vis en turfisk. Men med tanke på att vissa drar ett antal fiskar i den viktklassen varje säsong så skulle jag säga att den för mig var ganska svårfångad.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Det finns många otroligt skickliga kända och okända metare i Sverige på nivåer jag bara kan drömma om. Det räcker med att läsa igenom några av era tidigare 12-frågor för att få exempel. Men mina förebilder är de duktiga fiskare jag någon gång fått chansen att fiska med och inspireras av mer som jämlikar. 

Reggjägaren och Fiskefeber-skribenten Manfred Isbergs ständiga vilja att ta sig an stora och små reggor i sött och salt, kända och okända vatten. Den kontroversielle storfiskaren Oscar Torstenssons cyniskt beräknande inställning till sydsvenskt specimenfiske och saltet i blodet hos välkända havsfiskaren Anders Christensson. Men målet är ju inte att vara en kopia av en förebild utan att fiska på det viset man finner intressant. Därför beundrar jag de som senaste åren gått mot tidigare konventioner och riktat sitt fiske efter mikroskopiska smörbultar, skärlångor och andra egensinniga projekt.

Marc med en hälleflundra

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige?

Att förra året fånga en monstergädda på udda metod, ett svenskt rekord på okänd (pytteliten) laxart och därtill en flundra över 2 meter på egen hand från liten plasteka långt från närmsta fiskeguide var drömmar som slog i uppfyllelse i rask takt. Flax!
Den ultimata drömmen som nog också lär förbli just en dröm vore att meta upp en svärdfisk från Öresund. Men att de år efter år dyker upp i näten tyder på att det ändå inte vore helt omöjligt.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Svar nej!

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Då hade jag nog tagit chansen att återuppleva multefisket i Öresund när det var riktigt bra för 15 år sedan. Redan när jag började försöka fiska multe kring 2006-2007 så talades det om en viss försämring i fisket. Sedan några år tillbaka är det nästan löjligt hur lite fisk man ser på platser som tidigare varit i världsklass.

Marc med en fin Multe

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Ett reportage om mete efter havskatt på vraken utanför Det Gule Rev i Danmark från Fiskejournalen vid millennieskiftet. De fångade havskatt närmre 15 kg på ofiskade vrak med WD-40sprayad sejfilé. Det gjorde intryck på en liten grabb.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?  (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Det första nappet vid indianlaxfisket förra sommaren var av en stor fisk som jag då uppfattade som gott och väl över kilot. Den kämpade nedanför fötterna på mig i det klara vattnet och drog iväg i en rusning och gick fast i ett sjunket träd. Förkrossande då jag aldrig räknat med att de kunnat bli så stora i den lilla tjärnen. Flera gånger större än resten av den vuxna fisken jag var i kontakt med. Oavsett exakt vikt så hade det varit ett svenskt rekord som utan tvekan stått sig även efter Andreas Ekfeldts rekordsatsning sommaren efter!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Här finns tyvärr allt för många bra svar.
Ett lätt kränkande tillfälle var när jag och Manfred Isberg ankrat upp en lånad takbåt i en sarv-vass. Vi hade med stor möda rott säkert 3-4 km från tältet. Under färden dracks det kaffe, så när vi ankrat balanserade jag på kanten av båten för att kasta vatten. Manfred får samma idé på sin sida varpå båten svajar till och nära på kapsejsar!

Vatten och urin flödar in över kanten på båten och jag plumsar överbord med halva överkroppen! I den onödigt kalla aprilsolens sista strålar får jag därefter lufttorka från vad som inte bara var Motala ströms rena vatten… Känslan av att sedan tillhöra den lilla skara som lyckats fiska en natt i reggfabriken utan en vettig sarv är saltet i såren!

9. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar? Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?

Om det är så att antalet gäddor minskar, om de blir mindre storleksmässigt eller om de bara blir mer svårfiskade vet jag inte.. Troligtvis alla tre. Konkreta förslag lämnas kanske bäst till limnologerna men ska jag gå på magkänslan så är allt de trendiga spinnfiskarnas fel!

Den ständiga hetsen att bränna runt kors och tvärs med 500 000 kronors båtar och dra 40-50 snipor om dagen. Är det inte bättre och mer värdigt då att stilla låta flötet fiska ett ostört bakvatten i jakt på drömfisken?
Ett rågat mått jäv skall deklareras från min sida i frågan.

Marc med en stor gädda

10. Du lyckades kroka en riktigt stor gädda för knappt två år sedan på hela 18760 gram! Magiskt, men det är fångstmetoden som gör det ännu häftigare. Så kan du ge lite bakgrundshistoria kring hur du/ni kom på valet av metod att använda paravan från land och såklart förklara hur metoden fungerar.

Metoden är enkel i teorin. En liten paravan, typ lilla paravanen från Ghost tackle eller en Great Light, fästes på linan framför ditt vanliga flötmete. Då kan du varva klassiskt flötmete genom att med hjälp av strömmen komma åt vasskanter och bakvatten på motsatt sida så väl som att använda paravanen för att hindra betet från att drifta rätt in i kanten på din egen sida. Krokning och linkontroll blir en utmaning.

Kraftigt, långt spö och rejäl rulle för att snabbt ta hem lina rekommenderas. Jag använder ofta ett tackel där bakre trekroken är fäst som en stinger på betesfisken med hjälp av en liten stl 6-8 enkelkrok. Detta ökar dock risken att betet hänger sig betydligt och är en avvägning man får göra beroende på avstånd till fiskeplatsen. En skarpare hjärna kan säkert komma på en bättre lösning.

Jag började använda metoden under ett reportage om gäddmete i Mörrumsån.
På många sätt den ideala platsen för paravanfiske från land. Inspirerad av framgångar där så har paravanerna hängt med i fiskeväskan vid allt gäddmete i strömmande vatten därefter. De plockas fram när strömmar och hotspots bjuder in till det. Smidigt och bra!

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det har nämnts tidigare i 12-frågor. Att bevittna de omstridda fångsterna av Fehmi Varlis jättegäddor. Annars hade det varit en dröm att få vara med om metet efter blåfenad tonfisk. Att detta plötsligt blivit verklighet för somliga är sinnessjukt häftigt.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Tveklöst så är de en stor tillgång! Visserligen är få saker så ädla och kittlande som att utforska och upptäcka nya platser. Men att storfiskare från hela landet träffas vid vattnet, delar på erfarenheter, fångar drömfiskar och förfinar tekniker tror jag är något positivt.

Marc med en stor färna

Vi tackar Marc för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *