Sagan om Svenska Specimentävlingen
2019 har börjat, så nytt år och nytt tävlingsår. Max som är tävlingsledare för Svenska Specimentävlingen har skrivit ihop en liten artikel, Sagan om Svenska Specimentävlingen. 2018 tas upp, men även lite nyheter kring regler m.m. och såklart en del historia.
Sen kommer vi även framöver få rapporter från Max om hur det går i tävlingen under året, det här tycker vi är roligt. Hur det blir får tiden utvisa, men självklart vill vi uppmärksamma tävlingen och även andra. Så är det tävlingsledare för andra tävlingar som läser detta så hör av er så kan vi säkert få ihop något skoj! Mer mete till metare gillar vi.
Men nu lämnar vi över ordet till Max.
Sagan om Svenskan
2018
Ännu ett specimen-år är över och ännu en gång har Svenska Specimentävlingen fått sig en värdig vinnare.
År 2018 var det Alexander Holmer som tog hem vinsten i den individuella tävlingen. Och han förtjänar titeln ”Svenska Specimenmästare” mer än väl!
Otroligt mycket tid och otroligt mycket framgång ligger bakom Alexanders satsning under det gångna året. För mig som tävlingsledare är det alltid lika roligt att kunna kröna landets allra bästa specimenmetare vid årets slut.

Det har även implementerats en rad nya regler i Svenskan. Bland annat är det nu godkänt att fiska med 6 spön under ismetet. Och med 8 spön när man kör trolling från båt. Vidare så gör ålen ett uppehåll som art, tills vidare. Detta är kanske mer ett moraliskt ”statement”. I Europa så är ålen nästan totalt utrotad och då känns det faktiskt inte så jätteroligt att ha med den i Svenskan. Därav tog jag bort den. Man kan se det hur man vill.
En annan nyhet innebär skapandet av en tävlingsjury. Denna består av fem icke-tävlande sportfiskare som kan assistera tävlingsledaren vid olika sorters beslut som måste tas under året. (fusk, att en fisk stryks, att artbestämma en björkna, osv). Som tävlingsledare står man oftast helt själv när man tar ett beslut. Och i många av fallen så hade en jury varit av stor hjälp. Så det är en bra nyhet för tävlingen.
En tillbakablick
Enligt mina uppgifter så har Svenskan funnits sedan 1979. Den startades av Fiskejournalen under den dåvarande titeln Specimentävlingen. Legenden fick sin början där, och fyller i år alltså otroliga 40 år!
Under 80- och 90-talet måste tävlingen haft sin absolut bästa tid och namn som Jörgen Larsson, Dan Dellerfjord eller Luis Rasmussen är än idag välkända inom specimensfären. Grabbarna satsade allt och lite till kan man lugnt säga!
Antagligen var det i slutet av 90-talet som Specimentävlingen blev Svenska Specimentävlingen. Eller Svenskan som den oftast kallas. Den försvann då bort från Fiskejournalen och hamnade istället under privat regi. Jag kan ha fel, då jag inte befann mig i Sverige på den tiden. Utan fortfarande spenderade mina tonår i min hemstad Berlin.
När jag sedan flyttade till Sverige år 2002 så blev jag genast uppmärksam på denna häftiga tävling och sedan dess har den blivit en del av mitt liv.
Än mer 2010, när jag själv, en märklig ung östtysk som var relativt okänd inom den svenska specimenscenen tog över tävlingsledningen. Hur mina föregångare kunde orka ta sig igenom ett tävlingsår efter det andra med ett manuellt uträknat poängsystem vet jag inte…
Jag kände direkt att jag inte kunde leda tävlingen på det sättet. Det måste ha varit ett otroligt arbete de lade ner!
Genast var jag i kontakt med en duktig programmerare och tillika en gammal specimenräv som heter Erik Sandell. Jag visste att han hade programmerat ihop Småländska Specimentävlingens anmälnings- och poängsystem.
Jag blev väldigt glad när han efter några mejl sade jag till att göra ett likadant system åt Svenskan. Än idag fungerar detta script och har sedan 2010 mottagit tusentals fångster och bilder. Då och då får scriptet en sjukdom och Erik hjälper mig fortfarande om det uppstår problem. Det är han som har gjort att Svenskan rullar på som den gör varje år! Så TACK Erik Sandell!
I år är det alltså mitt tionde år som tävlingsledare, helt otroligt.
Det har varit en rolig, men också en extremt jobbig resa. Men intresset för tävlingen och mitt eget fiske har inte direkt blivit mindre genom åren. Vilket innebär att jag kommer fortsätta leda Svenskan, helt klart!
Ups and Downs
Sveriges specimenpopulation är ett glatt gäng duktiga och trevliga fiskenördar. Men det är också ett gäng människor som kan vara extremt avundsjuka, elaka och gnälliga. Och en benägenhet att sprida diverse rykten… Sedan förekommer det tyvärr även fusk och detta har nog genom åren varit den största anledningen för en minskning av antalet deltagande lag. Redan under mitt första år som tävlingsledare kom ett allvarligt och tungt ärende som tyvärr ledde till en avstängning. Vågorna uteblev naturligtvis inte och åren därpå kunde man se en stadig minskning. Lag efter lag hoppade av, tröttnade, var arg, men också nonchalant.
År 2001 hade nog tävlingen sin absoluta toppnotering vad gäller deltagande lag, hela 33 stycken.
År 2009 hade denna siffran krympt till 21… När jag tog över 2010 var det enbart 19 lag kvar. Sedan dess har det blivit några till bekymmersamma fall av fusk som ledde till att Svenskan under 2016 enbart hade kvar 11 tävlande lag.
Nu är en siffra på 20 helt plötsligt rena drömläget, men jag vet ärligt talat inte om vi någonsin komma dit igen… Sedan 2016 har i alla fall antalet lag stigit lite grann för varje tävlingsår. 12, 14, och i år blir det kanske till och med 15 stycken. Och det funkar naturligtvis, men specimentävlandet är helt klar något annat nu än vad det var då. Under dess glanstid.

Nuet och Framtiden
Vad är då denna artikels facit?
Förmodligen att specimenmetet fortsätter leva, men i en delvis annan form. Lagtävlandet drar sig allt mer tillbaka, tyvärr. Det individuella tävlandet, eller helt enkelt att enbart satsa på någon eller några enstaka arter, för egen räkning, blir allt populärare. Svenskan får dra sina egna slutsatser ur denna utveckling.
Under de senaste åren har en del förändringar och uppgraderingar gjort tävlingen annorlunda, kanske även bättre. Mer är på gång framöver, men än så länge hålls detta hemligt…
En utökad digital satsning har i alla fall inte skadat tävlingen, även om jag personligen inte är så glad över denna förändring.
Fokus på sociala medier, marknadsföring (allt marknadsförs nuförtiden) och en påtvingad, ständig förnyelse hör inte riktigt hemma inom specimenvärlden. Men är ändå ett måste i denna högst digital tid. Ibland drömmer man sig dock tillbaka till en tid när man med spänning fick vänta på nästa uppdatering av tävlingen. Utan att man ens fick veta vad som hade anmälts, speciellt vid årsskiftet!
Snacket och taktiken spreds då enbart vid vattnet, eller hemma hos någon lagmedlem under ett klubbmöte. Något som knappt finns längre idag!
I stället finns det Facebook-chattar och grupper till allt möjligt. Detta gör att allt och alla blir en del i mängden. Men det är den realiteten vi befinner oss i. Det gäller att anpassa sig till den rådande miljön.
Svenskan har alltid gjort det under sina 40 år och kommer också göra det under de nästkommande åren!
Med det avslutar jag denna artikeln och önskar alla ett skitfiske och ett fiskrikt specimenår 2019.
Tävlingsledaren Max ”Braxmax” Lösche
Vi tackar Max för den här genomgången och ser även fram emot rapporter om hur det går i tävlingen under 2019 här på hemsidan!