Tolv Snabba Frågor till: Henrik Svenningsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Henrik Svenningsson är en riktigt duktig fiskare och metare. Han har fångat många stora fiskar genom åren och har en röd lagerkransnål som han berättar mer om i sina svar. Men vad hände egentligen med båten och vilken är favoritarten? Ja det och mycket får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar!

Henrik Svenningsson med en grann harr

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Ålen är en fisk som både fascinerat och gäckat mig. När man haft ett bra pass och man trodde man knäckt koden. Så följdes det av flera bompass istället, hehe.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jag har ingen direkt förebild inom fisket.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Det är lite synd för metet är något fler borde testa på. Jag hade turen att som ung vara med i en fiskeklubb där det fanns många metare. Utbudet är inte alltid så stort i butikerna. Metet får inte så mycket publicitet i sociala medier vilket antagligen gör sitt till. Det är inte trendigt att meta helt enkelt, hehe. Det kanske hade behövts nån bra tv-produktion…

4. Du vann ju Svenskan individuellt 2013 och kom tvåa 2014! Men hur pass viktig var tävlingen för dig då? Var det fokus från början att vinna eller var det mer något som hände? Sen vill vi såklart veta ditt bästa minne som är kopplat till just Svenska Specimentävlingen?

Vi gick in hårt för att vinna lagtävlingen där några år. Så den individuella tävlingen var mer än bonus. Det blev många satsningar i kända vatten, extra semester i maj och en resa uppåt landet på sommaren och nån tur till Dalälven var strategin. När jag såg att jag låg bra till på hösten blev det några extra pass för poäng det var allt.
Så det var aldrig nått mål från början att vinna inviduellt och jag värderar lagsegrarna mycket högre!

Jag har många fina minnen från den tiden. Men ett som man minns lite extra var den tripp jag och Christofer gav oss iväg på. När vi jobbat färdigt på fredagen innan semestern var det hem och packa bilen till max och ge oss iväg uppåt landet. Vi var båda relativt nya inom metet. Vi började med några dagar i abborrevikarna, sen blev det sikfiske från en inte alltför bra gummibåt i Storuman. Sen skulle vi nöta lite mört i den härliga doften vid Flästasjön… Det blev dock mest brax. Sen avslutade vi i Dalälven. Det var ett lärorikt äventyr med både motgångar och en hel del fiskar och många besök på olika pizzerior i vårt avlånga land.

Henrik Svenningsson med en fin björkna

5. Du har ju som sagt varit med i flera år och tävlat i bland annat Svenskan. Men vem anser du är den bästa specimenhuntern genom tiderna när det kommer till specimentävlingarna? Vem har lämnat störst avtryck?

Det finns många duktiga, men första platsen får Ola Esbjörnsson och Leif Krause dela på. Dom har meriter som talar för sig själva!

6. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Det finns många man hade velat fiska i, men jag får nog säga Lödde å under sin storhetstid.
Jag har aldrig varit där men det måste varit helt magiskt att fått vara där och fiska på alla dom stora gäddorna som fanns där.

7. Du har ju fått en röd lagerkransnål vilket är 30 olika registrerade arter i storfiskregistret. Är detta något som driver dig i ditt fiske att fånga olika arter över storfiskgränsen? Eller är det snarare något som kommit som en bonus?

I början var det fiskar man fick under deltagandet i specimentävlingarna man deltog i. Sen växte det intresset mer och mer. så dom sista åren har det varit stort fokus på jakt på nya arter efter storfiskeregg. Det har bilvit mycket mer fiske i havet.

Henrik Svenningsson

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

En händelse som var både pinsam och otrevlig var när jag och min polare var ute i min då ganska nya båt i Bolmen. När vi vi var en bra bit ut på sjön och skulle stanna och fiska så ser jag helt plötsligt att det stigit vatten i båten. Det var bara att börja ösa ut vattnet och köra för fullt in till land. Bottenpluggen hade lossnat…

9. Kollar man i Sportfiskarns storfiskeregister har du ju en gedigen lista! Men vi vill veta vilken av dessa fångster som har betytt mest för dig, den där som sticker ut lite extra för dig! Ta oss med till det passet.

Ja får säga min ål på 2700 gram. Gav mig ut på ett kvällspass mitt i veckan i början av juni. Det började dock inte så bra… På väg till platsen jag skulle fiska körde jag på en sten så motorn gick sönder. Men skam den som ger sig. Så det var bara att börja ro. När jag väl fått i spöna svettig och irriterad så dröjde det inte länge innan det tickade iväg i baitrunnern. Det svarade rejält i mothugget och efter en ordentlig fajt och några misslyckade håvningsförsök så låg den äntligen i håven.

Jag vägde den lite snabbt i påsen och såg att den vägde över 2,5 kg. Så började fundera vem jag kunder ringa för att få ett vittne och lite fotohjälp… Som tur var jobbade min kompis alexander kväll så han hade precis slutat jobba. Så efter foto och vägning så var man för exalterad för att fortsätta fisket. Var inte alls jobbigt att ro hem den natten!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Ja detta är ju inte lika glada minnen, hehe. Jag hade ett riktigt rejält napp ute på 10-gradarn en sommar. Fisken släppte tyvärr redan efter 10-15 sek. Sen hade jag en ordentlig batalj med en stor hälleflundra när vi var i Norge i höstas. Det var en enorm kraft i den och jag höll på en bra stund med den innan den släppte… Där låg man på båtgolvet helt slut och förtvivlad och insåg att man kanske skulle börja träna lite mer, haha!

Henrik

11. De flesta av oss som metar eller har metat har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är eller var din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Jag har många arter som man gillar lite extra. Vimma, björkna, ål och färna för att nämna några.
Men att fiska Färna på flytbröd är nått som ligger mig varmt om hjärtat. Hade ett riktigt trevligt pass en varm majdag i Helige å. Det var perfekta förhållanden och leken var nära. Det nappade väldigt bra och färnorna var som galna i brödbitarna och efter en stund landade jag mitt PB 2720 gram. En fisk jag fick en gång till några timmar senare.

12. Sportfisket generellt växer i Sverige vilket såklart är roligt. Men med fler utövare så ökar bland annat fisketrycket i många vatten, tävlingar m.m. Så vad tycker du är bra med fler utövare och vad ser du som negativt?

Det är väl bra att fler fiskar, särskilt ungdomar. Det är en bra hobby att hålla på med.
Det blir tyvärr väldigt hårt tryck på vissa vatten, särskilt dom som florerar mycket på sociala medier. Det skapar en viss hets. Är väl baksidan att många vatten kommer fiskas sönder men kanske blir det så i framtiden att fler sjöarna är stängda vissa perioder. Just för att fisken ska få nån chans att vila.

Brax från Rögle Dammar

Vi tackar Henrik för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *