Ken Wilkes – Mete i England jämfört med Sverige

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Då var det äntligen dags för det första gästinlägget här på Swedish Anglers, något vi tycker är otroligt roligt! För ju fler gästskribenter vi har desto mer blir det att läsa, för oss alla!
Så säg gärna till om man är intresserad av att skriva något.

Nu till gästskribenten.
Ken Wilkes – en gentleman och en otroligt sympatisk och duktig metare som har fångat flera fina fiskar genom åren. Men i det här inlägget kommer han förklara lite skillnader mellan metet i Sverige och England. 

Ken Wilkes med en fin sarv

Jag tänkte skriva några rader om mete i England och Sverige baserat på mina egna erfarenheter.

Men först Lite bakgrund om mig själv.
Jag flyttade till Sverige från England för 22 år sedan och jag har alltid metat, mycket och redan från barnsben med inriktning mot specimenfisket.

Det första man kan säga är att mete och specimenfiske är mycket större i England och inte bara för att det finns så mycket mer människor som fiskar.
Om man tar gäddan som ett exempel så kan man säga att i Sverige är det omkring 90 % av sportfiskarna som spinnfiskar regelbundet i olika former, och max 10 % som metar.
I England är det omvänt, där är det 90 % som metar!

Visst har wobblerfisket blivit mer populärt de senaste åren i England. Men kollar man på rapporter på nätet och i tidningar så tas de flesta stora gäddorna på mete och då mest med statiskt fiske från land eller ankrade båtar.

Ken Wilkes med en fin gädda från isen

Om vi kollar på olika vatten kan man säga att det endast finns en bråkdel av sjöar i England jämfört med Sverige. Men trots det så finns det många fler vatten som är specialiserade på till exempel karp, sutare och brax.
Tillgängligheten är också mycket enklare i England med ordnade platser, parkeringar och en massa olika klubbar och syndikat som man kan gå med i.
Sedan måste jag säga att trots detta så kan man enkelt komma bort från de mer populära ställena. Framförallt om man gillar mete i strömmande vatten och är beredd att gå lite. Då finns det fantastiskt fina sträckor på landsbygden.

Låt oss nu titta lite närmare på några arter och jämföra fisket i Sverige och England.

Rudan 

en av mina favoriter som har blivit populär de senaste 5 åren, och är idag  sedd lite som en “kultfisk”.
I England finns det många nya vatten där rudor har planterats in och växt sig stora då de inte behöver konkurrera om maten med sin större kusin karpen. De flesta rudorna i England tas på bolt rig och method feeders, tyvärr! Personligen tycker jag att det bara finns ett sätt att fiska rudor på och det är flötmete på nära håll, men som sagt det är min personliga åsikt, hehe.
Det Svenska rekordet är betydligt högre än det Engelska och det börjar blir populärt för engelsmännen att resa till Sverige och fiskar rudor i vatten som till exempel Ursjön.

Ken Wilkes med ruda

Sutare 

Det finns väldigt många fler sjöar i England med specimensutare. – Dels på grund av klimatet men även på grund av olika typer av vatten som till exempel gravel pits (grustag), naturliga sjöar och vattenreservoarer.
Sutaren har ökat i storlek betydligt de senaste 30 åren och rekordet idag ligger på strax under 7 kilo! Fiskar runt 4 kilo finns det i hundratals vatten.

I Sverige är situationen lite annorlunda dels på grund av vårt klimat och avlånga land men även för att det inte finns så många metare som kan eller vill lägga tid och pengar på att pionjära och leta efter dessa nya vatten.
Sutare över 4 kilo i Sverige är sällsynta och 95% av dessa som blir anmälda till storfiskregistret kommer från Antorpasjön.

Vi behöver flera vatten!

Braxen 

Väldigt lik situationen med sutaren. I England finns det många vatten med fisk över 10 lb (4,5 kilo) det vill säga en så kallade ”double figure” fiskar.
De absolut största braxarna som har fångats i England de senaste åren har kommit ifrån karpsjöar där de växer sig stora på alla boilies och pellets som slängs i regelbundet. Det fångas riktigt stora braxar av karpfiskare som aldrig väger dem för att de ser braxen som en skräpfisk!
Det Engelska rekordet ligger på 10,3 kilo och togs 2012.
I Sverige har 95% av alla specimen braxar de senaste 5-7 åren fångats i Rögle dammar. Jag själv fiskar i Rögle och tycker att det är ett fantastiskt ställe men självklart finns det flera vatten i Sverige med brax över 7 kilo.
Vi kanske borde starta en klubb,  “Svenska Specimen Pionjärernas Klubb” för att hitta nya och flera vatten, hehe!

Ken med en braxen

Om någon har frågor kring fisket i England få man gärna hör av sig till mig.
Framöver tänkte jag också skriva en artikel om barbfisket i England – någonting som ligger mig riktigt varmt om hjärtat!

En sak som man borde komma ihåg med fisket oavsett om det är i Sverige eller England är det som Rod Hutchinson en gång i tiden sa – ”Dont forget to smell the flowers along the way”
Eller som min gamla farfar sade ”If at first you don’t succeed, failure may be more your style!”

Tight lines
Ken Wilkes

Jag och Tomba tackar dig Ken för artikeln och ser fram emot barbfisket! 

Vill man läsa fler artiklar från gästskribenter så följer man bara länken.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

0 svar på ”Ken Wilkes – Mete i England jämfört med Sverige

 • 2 maj, 2017 kl. 22:37
  Permalänk

  Fantastiskt trevlig artikel! Det engelska metet lockar, håller med om att det är lite för lite utforskande i Sverige! Mycket följa John 🙂

  Svar
  • 3 maj, 2017 kl. 07:19
   Permalänk

   Vad roligt att du uppskattade artikeln,det gjorde vi på Swedish Anglers med! Och vi instämmer när det gäller att vi tyvärr kan vara lite tråkiga med att leta nya vatten. Men förhoppningsvis kan trenden brytas!

   Mvh
   Christian & Tomba

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *