12 Snabba Frågor till: Tomba

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Tomba är en sann semispecimenmetare och musiker av rang, han jagar inte de stora fiskarna, de får komma till honom! När dom har tid…
Tomba är också en duktig skribent som jag tror många av er kan hålla med om, för hans blogginlägg och historier är på något vis så galet beskrivande och underhållande. Det är ofta man har kommit på sig själv att man skrattar högt!
Han är även en av Swedish Anglers grundare och admin för Facebookgruppen med samma namn.
Så nu ska ni få reda på lite mer om den mytomspunne hårdrockaren! Och har han kanske ändå en Nirvana platta gömd i sitt mäskförråd…

Tomba med en karp

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Oj, Jag har aldrig behövt att kämpa för mina PBn. Dom har kommit upp väldigt enkelt. Den första rudan ur ursjön verkade ett tag omöjlig att fånga. Mina kunskaper kring rudan och vatten där det existerar ett fisketryck av fler än mig och min vapendragare Saku var väldigt begränsade. Första resan bommade vi. Första kvällen på andra natten bommade vi, men följande morgon tog jag en fantastisk fisk på 1400 gram. Kort därefter tog jag en på 2200 gram, men den bleknar ändå i jämförelse. Du kan bara få den första en gång. En magisk ögonblick vid sjön. Min första karp (bild ovan) ur en sjö som inte är en karpsjö kom efter ett bedrövligt väder och kändes så jävla fin att fånga. Dock ej speciellt svår..

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Det finns bara en. Luis Rasmussen. Det är nog helt och hållet hans fel att jag började att meta. Han var svenska fiskets första rockstjärna. Det finns folk, och sedan så finns det Luis. Han fiskade i en helt egen serie. Jag är inte sentimental sådär som ska lyfta upp folk som var först med något. Det spelar ingen roll vem som var först, metet hade kommit hit i vilket fall som helst. Han var bäst, punkt slut!

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Jag tror att mitt färnarekord hänger jävligt löst. Sedan så kan jag tänka mig att rekordrudan i Ursjön kan åka upp och visa sig vara något tyngre än senast. Men jag tycker att gäddrekordet borde kunna höjas rejält. Fler har börjat fiska i nya vatten, och sånt brukar förr eller senare ge utdelning.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Musik. Är en musiklyssnare av yppersta världsklass! Hela mitt liv kretsar kring musik. Fiskar jag inte, så är det musik som gäller. Just nu har jag Crotchdusters ”big fat box of shit” spelandes i bakgrunden. Sånt tyder på stor sinne för konst.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Jag skulle fiska i samma sjö samtidigt som Jesus gick över vattnet. Skulle kunna få bekräftat om hela storyn stämmer, vilket jag betvivlar starkt. Skulle det stämma så skulle han få kolla om han såg några firrar när han ändå gick där. Tror att jesus skulle ha varit en otrolig stalkingfiskare. Plus att det vore häftigt att se världen som den såg ut för 2000 år sedan.

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Fan vad svårt. Det finns så mycket att välja på. Peter Granhs djupdykningar i gäddrekord, bröderna Kokks braxmetarbravader och alla artiklarna om Luis och grabbarna. Men något som fastnat är väl ändå något så banalt som årslistorna i fiskejournalen. Det kändes som enda gången man riktigt  nervöst väntade på att fiskeblaskan skulle droppa genom brevinkastet. Detta gäller nog än idag. När det kommer till fiskerelaterade saker så är det inte A passion for angling som de flesta väljer som bästa fiskefilm/serie. Utan på fisketur med Bård och Lars. Ingenting annat har gett mig den känslan kring fiskemedia varken förr eller senare. De står i en klass för sig. De har kul på ett sätt som flesta bara drömmer om. Avsnittet där de driver med engelsmän är fiskets motsvarighet till John Cleese driverier med tyskarna i Fawlty Towers.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?  (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Har aldrig tappat en stor fisk som jag sett. Då snackar vi PBn. Har haft en osannolik tur på så sätt. Men många tunga firrar har gått förlorade utan att ha blivit sedda. Däremot så har jag sett stora fiskar jag aldrig krokat. Senast i fjol då man såg en tiokilos gräskarp i en sjö där vi inte visste det fanns gräskarp. Vilket var lite av en chock.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det gamla vanliga med rännskita och sjukhusbesök efter för långa fisketurer är egentligen inte så pinsamt, för det händer även i finare kretsar. Nån gång har man blivit misstagen för en tjej som fiskat topless när man kört från båt med utsläppt hår, och lockat till sig pervon som besviket fått vända om när dom sett skägget. En annan gång så råkade jag kasta min polare Ronnie i huvudet med en jigg. Men priset tar nog måsen som sket mig rakt ner i halsen när jag gäspade med huvudet uppböjt. Det var fan vidrigt. Annars så är krogen ett fint ställe att göra bort sig.

Tomba

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Ha roligt. Besöka min vän Jocke i Jämtland för årliga gäddresan, köra stenhårt med Saku som vanligt. Och försöka locka till nya offer till metet. Detta med Swedish Anglers lär ta lite tid om man vill ha det som man vill. Jag fiskar för att det är så jävla kul att sitta vid sjön med en polare och snacka skit. Målsättningen är därför att försöka fiska så mycket man hinner. Fångandet är sekundärt, men ej helt oviktigt. Känslan att det pirrar i hela kroppen redan flera dagar innan man åker ut på en övernattning vid sjön, det är det man lever för!

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Macabres ”white hen decapitator”. En perfekt låt för alla stunder som likt fisket får hela kroppen att pirra fastän man hört den tusentals gånger!

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Jadu? Möjligtvis Leif Anderssons brax på 6295 gram eller vad den nu vägde? Dels för att för mig så är fortfarande braxenrekordet fisken på 6300 gram som ansågs stor, men inte omöjlig. Och dels för att se en så stor brax live. Proffsigt värre att inte runda av till jämna hekton som många säkert hade kunnat fixa med småsten och kottar. Förr när det fanns ett antal vatten som var nära och högg så var det roligare. Nuförtiden så har varje art en sjö och ingen verkar vara intresserad att på allvar söka efter nya vatten. Vikt är inte allt, det är resan som är målet för mig. Och braxenrekordet idag är så löjligt stor att om jag fick en som var en tredjedel av vikten så skulle jag skratta mig till sömns i en vecka.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Rudan, utan någon som helst tvekan. Den blir inte sådär groteskt fet av mäskning verkar det som, den lever länge och det finns rudor långt större än vår trekilos fångade i Finland som har ungefär samma klimat. Sedan så trivs den i anonyma skogssjöar där den får leva i fred. Att den dessutom är svårfångad och skygg gör att den simmar lite under radarn. En fyrakilos är absolut ingen utopi, och en som väger över tre borde simma i många sjöar i Sverige. Men det gäller att hitta dessa sjöar. Så länge vi inte letar så kommer dom inte fram..

Ruda

Vi tackar Tomba för svaren! 

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *