Knut till paternoster tackel

Dela gärna så fler får läsa artikeln

I den här artikeln visar vi dig en knut till ett fast paternoster tackel. Vad menar vi då med ett fast paternoster tackel? Det är inte svårare än att du knyter fast din sänkestafs direkt på huvudlinan istället för att använda en glidpärla. Något som används till ett glidande tackel till bottenmete. Den här knuten går under lite olika namn, men de vanligaste är väl upphängarknuten och 4 turn water knot på engelska.

Ett fast paternoster tackel används till bottenmete efter de flesta arter som du kan meta. Det fungerar i både strömmande och stilla vatten. Paternoster tacklet är helt enkelt en av grundpelarna i bottenmete.

Det är ingen svår knut att lära sig och efter att du har knutit den några gånger brukar den sitta. Vi ska med hjälp av några bilder visa hur du gör den så du kan komma igång med ditt bottenmete.

Det du ska tänka på är att använda en tunnare nylonlina till din sänkestafs.
Anledningen till det är att om du skulle fastna i botten med ditt sänke eller feederkorg så går sänkestafsen av och inte hela ditt tackel. Du slipper knyta om hela tacklet och framförallt så lämnar du inte någon krok i vattnet som kan fortsätta fiska om huvudlinan går av istället.

Ytterligare en anledning till att du ska använda en tunnare sänkestafs är om fisken du har på kroken sätter sänket eller feederkorgen i botten. Då kan du förhoppningsvis landa fisken om du kan få loss tyngden från botten eller någon gren. Du ökar helt enkelt chansen att kunna landa fler fiskar!

Vill du minska styrkan på sänkestafsen ännu mer gör du en vanlig överhandsknut mitt på linan på din sänkestafs.
Fiskar du med en sänkestafs på säg 50 centimeter kan du göra två sådana knutar.
(I slutet av artikeln får du se hur detta ser ut på ett färdigt tackel.)

Så här gör du knuten

Tid att göra knuten: 2 minuter

Knut till paternoster tackel

 1. Lägg linorna parallellt med varandra

  Klipp av en önskad längd av ditt valda material till sänkestafsen. Ska den vara säg 50 centimeter färdig så klipp av 70 centimeter. Så du har lite att arbeta med när du ska knyta. När du har tränat några gånger kommer du lära dig hur många extra centimeter du behöver för att göra knuten. Du tar sen din huvudlina, allts den som du har på din fiskerulle och din sänkestafs och lägger dem parallellt med varandra. Justera så du har tillräcklig längd på din huvudlina så kroktafsen blir så lång som du vill ha den. Kroktafsen är alltså änden på din huvudlina. I den knyter du dit din valda krok. Men gör det efter du har knutit dit din sänkestafs.
  Börja med att lägga de båda linorna parallellt till knuten till paternoster tackel.
  För att det ska bli så synligt som möjligt används en grov nylonlina och en röd flätlina. Flätlina är inget bra material till en sänkestafs. Så använd inte det!

 2. Gör en ögla med båda linorna

  När du har dina linor parallellt med varandra skapar du sedan en ögla med båda linorna.
  Skapa en ögla med båda linorna.
  Se till att öglan blir tillräckligt stor så du kan utföra nästa steg.

 3. Snurra båda linändarna genom öglan 4 varv

  När du har skapat din ögla med de båda linorna ska du ta ändarna på båda linorna som pekar åt vänster på bilden ovan och snurra dem igenom öglan av de båda linorna. Du tar ändarna och snurrar över de båda linorna och in genom öglan, upp igen över de båda linorna och in i öglan. Detta ska du göra fyra varv.
  Snurra de båda linorna fyra varv genom öglan du skapat av de båda linorna.
  på bilden har de båda linorna snurrats igenom öglan av de båda linorna 4 varv. Ändarna på linorna är de som pekar ned till vänster i bilden.

 4. Dra åt knuten

  Här är det viktigt att göra det långsamt och fukta knuten ordentligt med saliv innan du dra åt. Drar du åt en knut snabbt skapas det friktion som kan skada linan och den går av mycket enklare. Det samma gäller om linan är torr. Så det är viktigt att göra det sakta och se till så båda linorna följer med, på så sätt får du en liten och säker knut.
  Dra åt sakta och försiktigt så du inte skadar din knut till paternoster tackel. Glöm inte heller att fukta linan med saliv.
  Det är viktigt att dra åt försiktigt och se till båda linorna följer med när du drar åt knuten.

 5. Avsluta knuten

  Justera knuten hela vägen så linorna inte lägger sig övervarandra på ett konstigt sätt. Knuten ska bli liten och din sänkestafs ska hänga rakt ned från huvudlinan som på bilden nedan.
  en färdig knut till paternoster tackel
  Färdig knut till ditt fasta paternoster tackel. delen som pekar nedåt är alltså din sänkestafs, så det är den delen som ska vara längst.

När du har dragit åt knuten ordentligt så den ser ut som bilden ovan är du klar.

Den röda linan som går upp mot tummen och pekfingret klipper du av nere mot knuten. I änden av den röda linan som går nedåt i bilden ovan knyter du fast ditt sänke eller din feederkorg. I nylonlinan som fortsätter till vänster om knuten är din kroktafs, i den änden knyter du dit din krok. Tacklet är klart.

När du har fått träna några gånger på den här knuten kommer du kunna göra den snabbt och enkelt. Detta är som sagt ett bra tackel till bottenmetet och du kan använda det till många olika arter när du ska börja meta. Fungerar ypperligt till färna och id i strömmande vatten. Så leta fram några gamla linor och börja träna på att göra en knut till paternoster tackel.

Ett färdigt paternoster tackel
Ett färdigt tackel med en knut på mitten av linan till feedern för att göra en svag länk som jag pratade om i början av artikeln.

Du hittar bra nylonlinor, feederkorgar, mäsk och mycket annat hos metebutikerna nedan

Vill du få fler tips ska du kolla in vår sida med tips och trix för metare. Det är allt ifrån skrivna artiklar till Youtube filmer. Du når sidan på länken här nedan.

Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *