Bottenmete efter gös

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Bottenmete efter gös med deadbait eller dött bete är en riktigt rolig och effektiv metod som vi ska ta en närmare titt på i den här artikeln. Det blir förhoppningsvis ett och annat tips till dig som är nybörjare när det gäller bottenmete efter gös. Men kanske kan den mer rutinerade hitta något intressant också. Framförallt hur Christian tänker kring tackel till gösen.

Christian med en gös på bottenmete.
Även små gösar gör sig fina i solnedgången.

Utrustning

Utrustning är oftast inte så viktigt när man ska prova på något. Men när det kommer till lite tyngre bottenmete som detta är så krävs det rejäla spön. Man ska ändå kasta ut betesfisk och tyngd, så den totala vikten hamnar någonstans runt 100 gram. Själv använder jag karpspön på 12 fot vilket är ca 360 centimeter. Karpspön mäts inte i gram utan de går på pundskalor och de jag använder har en kastvikt på 3 lb. Anledningen till att jag använder så pass långa spön är för att jag vill kunna ha möjligheten att kasta långt vilket ett 12 fots spö ger mig. Men vill du bara testa på fungerar ett vanligt haspelspö bra med en kastvikt på runt 60 gram. Tycker du det är roligt rekommenderar jag dig att investera i ett eller två 12 fots spö.

Haspelrullar i storlek 4000 och uppåt är att föredra, sen är det alltid bra med rullar som har baitrunner funktion. Dessa rullar har två bromsar, en vanlig som man använder när man drillar fisken och en som används för att linan ska lämna spolen enkelt utan att behöva fälla över bygeln. När man börjar veva vid napp så kopplas baitrunner-bromsen loss och den vanliga bromsen tar över istället. Det som är viktigt är att baitrunner-bromsen kan ställas med väldigt lite motstånd. Detta kan skilja sig mellan olika märken. Anledningen till att du vill ha så lite motstånd som möjligt är för att gösen oftast är väldigt känslig mot motstånd. Känner den lite för mycket motstånd när den tar upp betet så spottar den ut den innan du hinner kroka.

Bottenmete efter gös
12 fots spö med en haspelrulle runt 6000 i storlek och jag fiskar med öppen bygel och en drop-arm indikator som du kan läsa om här nedan.
Själv har jag dock gått över mer och mer till att fiska med öppen bygel och fäster linan i en drop-arm indikator som används vid bottenmete efter gädda.

Men även här får man se upp när det gäller motståndet. Vissa indikatorer för gäddan låser linan rätt hårt. Den bästa indikatorn till gösmetet som jag har testat är Gardner – Pike Drop Off Indicators. Den finns att köpa hos Karpfiskebutiken. Det som är bra med den är att du kan justera hur hårt klippet ska låsa linan. Det finns inte en eller två varianter utan du kan verkligen finjustera motståndet vilket jag gillar. Dessa använder jag oftast till mitt gäddmete också just för att du kan finjustera den.

Blåser det mycket eller om det är strömt där man fiskar kan det dock bli problem att meta med öppen bygel och nappindikator då det kan bli falsknapp, alltså att vinden eller strömmen drar loss linan från indikatorn. Det är då det gäller att ha bra rullar med en jämn och lös baitrunner/freespool funktion eller ställa ned slirbromsen på en vanlig haspelrulle. Men det är väldigt sällan det händer, så prova öppen bygel i första hand! 

Väljer man att fiska med baitrunners istället för öppen bygel är det inte nödvändigt med en nappindikator, fast jag rekommenderar det starkt.

En lätt nappindikator som till exempel Wychwood Slug Bobbin där man kan byta ut kedjan mot en draconlina är magiskt bra! Dessa indikatorer väger endast 6 gram och skapar minimalt motstånd när gösen tar betet. Men man ser minsta lilla rörelse på betet!
Indikatorn kan hängas nästan ända nere vid marken och när gösen plockar upp betet så åker den upp mot spöt och ihop med ett larm syns och hörs nappen blixtsnabbt! Självklart finns det andra märken som gör snarlika indikatorer. Det viktiga är att den har låg vikt och att den tillhörande kedjan eller linan är relativt lång. Just för att du ska kunna få ett längre avstånd mellan nappindikator och spöt.

Wychwood Slug Bobbin
Wychwood Slug Bobbin

Vid bottenmete har jag inga flöten som indikerar att det nappar så antingen gäller det att förlita sig på baitrunnern och lyssna på det ljuva ljudet från en tickande broms. Eller sitta nära spöna och ha koll på sina nappindikatorer, fast det kan bli ganska jobbigt och vissa gånger långtråkigt… Så jag rekommenderar att använda nappalarm. Idag finns det bra larm för en billig peng. Det enda utöver de vanliga funktionerna jag tycker man ska ha på sina larm är möjligheten att justera känsligheten. För blåser det ute så kan det ge ganska många falska pip då larmen är väldigt känsliga.

Utöver prylarna jag har nämnt så behövs det även banksticks och klykor att placera spöna i. Sen den vanliga utrustningen som tänger, vågsäck, måttband, avkrokningsmatta m.m. för att kunna hantera och returnera fisken på ett så bra och skonsamt sätt som möjligt. 

Betesfisk

Betesfisk är något som självklart behövs. Här fungerar det med till exempel mört, löja, björkna och sarv. Jag tycker det är viktigt att försöka ha så färskt bete som möjligt. En halv nyfångad mört är ett riktigt bra bete!
Men var inte rädd för att använda större beten. Själv fick jag en fin gös på en halv björkna i 3 hektos klassen. Just halva beten brukar vara effektiva eller att man skär bort huvudet på en mindre mört. Dofterna sprids snabbare och det är ofta huggen kommer kort efter utlägg. Så sitt inte för länge utan kasta om efter 45 – 60 minuter max. Och byt även betesfisk relativt ofta.

Tackel

När det kommer till tackel så finns det säkert många teorier och tankar. Men jag tänkte gå igenom de två som jag har använt med störst framgång.
Ett vanligt tackel med två trekrokar i storlek 6-8 är ett klassiskt men väldigt effektivt tackel. Personligen föredrar jag Fox Predator Lightweight Powerpoint krokar då dessa är riktigt sylvassa och något tunnare i godset. Så de blir inte lika tunga som vanliga trekrokar i samma storlek, men självklart fungerar det bra med andra märken som Owner och Kamasan.

Antingen använder jag en mjuk wire om det är mycket gädda i vattnet. Då föredrar jag en 49 trådig wire runt 20 – 30 lb. Bra märken är Fox Rage Predator och Darts. Du hittar bra tafsmaterial hos fiskekompaniet.se
Men är det lite gädda i vattnet så knyter jag gärna mina tackel med fluorocarbon kring 0,45. Berkley trilene är ett bra och smidigt tafsmaterial.

Avståndet mellan krokarna styrs alltid av storleken på betesfisken, så knyt upp lite olika längder.

Sen mäter man bara mot betesfisken eller skär till en bit som passar. Jag fäster den översta kroken på mitt tackel i stjärtspolen på betesfisken då den fäster bra där och släpper inte i första taget när man kastar ut. Det är hopplöst tråkigt att se tacklet flyga åt ett håll och betesfisken åt ett annat, vilket har hänt några gånger. Så provdra lite i betesfisken så den sitter ordentligt innan det är dags att kasta ut! Den andra kroken fäster jag på sidan av betesfisken så ena krokspetsen går igenom skinnet på betesfisken. Tanken är att betesfisken ska släppa när man krokar gösen.
Ett tips för att öka huggen sega dagar är att ha några lyskulor på tacklet.  

Rig bin med tackel till gösmete
Olika tackel för olika situationer och betesfiskar.
Ett alternativ till ett klassiskt trekrokstackel är att använda sig av en större enkelkrok och det har fungerat riktigt bra!

Här har jag använt mig av karpkrokar i storlek ett eller två och knyter en knotless knot, något som används mycket inom metet och vi har skrivit en guide hur man gör som du kan läsa här -> Lär dig knyta en knotless knot.
Jag fäster helt enkelt en halv mindre betesfisk, huvud eller stjärt bakom kroken på det här håret som det kallas. Jag har tagit gös på över fem kilo på det här tacklet och har inte tappat många fiskar. Kroken sitter oftast i sidan inne i munnen och det är enkelt att plocka bort den och det går snabbt att återutsätta fisken.

Men det viktigaste med detta tacklet är att man får en riktigt bra presentation av betesfisken. Det finns inga krokar, wire eller annat på betesfisken. Utan gösen plockar upp bytet och spottar väldigt sällan ut det. Här tror jag att gösen inte märker av enkelkroken och risken att de spottar är rejält minskad. Men vänta inte för länge med att göra mothugg! 

Som tafsmaterial till det här tacklet har jag använt mig uteslutande av 0,45 fluorocarbon. Betesfisken träs på håret med hjälp av en betesnål och så låses den fast med hjälp av ett boilie-stopp i öglan bakom kroken. Det går också bra med en bit tandpetare som stopp.

komponenter till rigg för gös.
Vad jag använder till min enkelkroks rigg. 49 trådig wire går att knyta på samma sätt som fluorocarbon.
Boilienål och boiliestopps
Boilienål och boiliestopps
Bottenmete efter gös med hair rigg
Trä igenom betesnålen och ta tag i öglan på hair-riggen och dra sedan tillbaka betesnålen så öglan hamnar där betesnålen går in på bilden
Bottenmete efter gös med hair rigg
Stoppa i boiliestoppet i öglan och dra betesfisken bakåt så Boiliestoppet hamnar på plats och låser betet på hair-riggen.

Riggning 

I övrigt är riggen inte särskilt komplicerad, ett klassiskt glidande tackel är allt som behövs. Fast självklart går den att utveckla lite och fiskar man i vatten där det är en del skräp eller stenar på botten kan det vara bra att använda en “ledger stem”. En ledger stem eller ledger bom är en bom på 10 – 20 centimeter med en flytkropp i ena änden och en ring ovanför där huvudlinan löper igenom. I andra änden fästs sänket. På så vis får man upp linan en bit från botten så den kan löpa fritt och risken att sänket drar ned betesfisken i gräs, dy eller annat skräp på botten minskar också avsevärt.

En Ledger Stem med ett 80 grams platt sänke.
Något som är viktigt att tänka på är vikten på sänket som används.

Det får inte vara för lätt så det flyttar sig när gösen simmar iväg med betesfisken. För då är risken stor att den spottar ut betsfisken när det skapas för stort motstånd. Själv använder jag sänken kring 60 – 100 gram, men under 40 gram är inget jag rekommenderar. 100 grams sänke används inte enbart för att hålla riggen på plats utan även för att kunna nå de platser jag vill fiska på.
Vilken lina man väljer att använda är mer en smaksak. Själv föredrar jag oftast nylonlina 0.30 – 0,40 för den sjunker bra och är tålig mot nötning vilket är bra om man fiskar i vatten där det är mycket stenar. Men flätlina runt 0,30 klarar jobbet bra också. Tänk bara på att flätlina är känslig mot nötning och linan ligger utmed botten. 

En bättre gös fångad på bottenmete med enkelkrok och en bit hair-riggad mört.

Plats och Tid

Platsval beror på årstiden, precis som vilken annan art man fiskar efter. Men är det lite varmare så är grundflak bra. Fast jag har fått gös i djuphålor under juli månad så utgå istället från var det finns betesfisk, för då är inte gösen långt bort.

Tiden på dygnet skiljer sig även den från vatten till vatten när det gäller gösens aktivitet. Men den sista timmen innan solen går ner brukar vara bra. Likaså precis innan och strax efter solen har gått upp. Mitt på dagen är den tid som varit konsekvent dålig, däremot har jag fått gös från 17 tiden och framåt. Så börja inte fiska för sent!

Solen börjar så sakta gå ned, snart är det göstimmen
Solen börjar sakta gå ned…

Det går också bra att bottenmeta gösen från vår till höst, det är alltså inte enbart ett sommarfiske. Utan snarare ett året runt fiske. Det du ska tänka på är att gösens aktiva timmar kan förändras beroende på årstid. Testa att fiska på olika tider under olika årstider för att hitta ett möjligt mönster.

Jag rekommenderar att verkligen prova på bottenmete med dött bete efter gös. Metoden är både rolig och många gånger väldigt effektiv. Och den är perfekt att utöva i trevligt sällskap utmed vattenkanten i en bekväm stol med gott kaffe i handen i väntan på det härliga ljudet från ett nappalarm och en stark gös i andra änden!

En gös som får simma tillbaka igen.

Vill du få tips på hur du enklare kan ta bra fångstbilder när du fiskar själv? I så fall klickar du på länken nedan.

Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *