Bottenmete efter färna

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Bottenmete efter färna är fantastiskt roligt och enkelt. I den här artikeln visar Christian två olika tackel han använder när han bottenmetar färna. Men han bjuder även på lite små andra tips till färnafisket.

Bottenmete efter färna är som sagt väldigt roligt och effektivt. Det är inte heller speciellt svårt. Jag ska visa två tackel jag använder till mitt bottenmete efter färna. Det ena tacklet använder jag när jag vill meta med en feederkorg och det andra tacklet använder jag när jag enbart metar med ett päronbly. Jag ska såklart förklara varför jag använder två och inte ett och i vilken eller vilka situationer jag använder dem.

Glidande tackel till Bottenmete efter färna

Ett väldigt enkelt och effektivt tackel

Ett glidande tackel är som sagt ett väldigt enkelt och bra tackel som fungerar till många olika arter. Personligen använder jag mig av ett glidande tackel när jag metar färna med en feederkorg. Jag tycker det är ett bra tackel som väldigt sällan trasslar. Man kan också justera det och förfina det på olika sätt om man vill det. Samtidigt går det att hålla det väldigt enkelt. Jag föredrar att använda mig av något som kallas för en ”quick change bead” istället för ett lekande. Detta för att enklare kunna byta kroktafs om t.ex. kroken blivit slö, jag byter krokbete och vill ha en annan krokstorlek eller om jag vill ha en annan längd på kroktafsen. Så istället för att knyta om allt kan jag ha med mig några färdigknutna kroktafsar i t.ex. en rigbin.

Korums quick change beads är riktigt bra.
Finns att köpa hos Karpfiskebutiken.

Mitt fiske efter färna med mäsk är ganska sparsamt, det är något jag bara använder under den kallare årstiden. Säg från slutet av oktober till mitten/slutet av mars. Anledningen till det är att mäsk även lockar till sig småfisk och dessa börjar bli mer aktiva från april och en bra bit in i oktober. Fiskar man i åar där det inte är så mycket annan vitfisk så rekommenderar jag att prova mer med mäsk även under de varmare årstiderna.

Så här knyter du ett glidande tackel

Du behöver följande:

  • Krok
  • Lekande eller ”quick change bead”
  • gummipärla
  • glidpärla (med hake)
  • Feederkorg
Vad du behöver till ett Glidande tackel till Bottenmete efter färna

Börja med att trä på din glidpärla med hake på huvudlinan, att jag skrev med hake inom parentes tidigare kommer jag till längre ned i artikeln.
Darts glidpärla med hake är riktigt bra, du kan köpa den hos Fiskekompaniet.se

Börja med att trä på en glidande pärla till ditt glidande tackel till bottenmete efter färna.

Sedan trär du på minst en gummipärla på huvudlinan. Denna skyddar din knut, men trär du på 2-4 stycken skapar du även en bom som gör att din feederkorg kommer bort ifrån kroktafsen och minskar risken för trassel. Det finns även feeder-bommar att köpa som gör samma sak.

Efter den glidande pärlan med hake ska en gummipärla dit.

Nu är det dags att knyta fast ett lekande eller en ”quick change bead” i huvudlinan.

Knyt fast ett lekande i änden på huvudlinan.

Efter det är det dags att välja din kroktafs.

Här kan du välja att använda samma lina som din huvudlina.

Men jag rekommenderar att gå ned något i dimension. Fiskar du med flätlina så använd nylonlina som kroktafs av två anledningar.
1, fisken skadas inte lika lätt av nylon. Flätlinan skär gärna in i fisken om den t.ex. får linan runt en fena eller kroppen under fighten.
2, du får en liten stretch från nylonlinan som kan rädda dig från att tappa fisken vid håven. Flätlina hela vägen fram gör att du sliter ut kroken ur fiskens mun mycket lättare. Så använd alltid nylon eller fluorocarbon som kroktafs!

Glidande tackel till bottenmete efter färna, mört, brax, id och sarv
Färdigt tackel, bara att haka i en feederkorg i haken på glidpärlan. Längden på kroktafsen är väldigt kort här och det är endast för att visa upp. Jag brukar utgå ifrån 60-70 cm kroktafs.

Personligen brukar jag meta med en lina runt 0,23 nylonlina som huvudlina och en dimension på runt 0,20 som kroktafs till mitt glidande tackel.
En bra lina som vi på Swedish Anglers rekommenderar är Colmic F1 Spider nylonlina. Den är otroligt stark, nötningstålig och följsam.
Finns att köpa hos Swedbait.

bra lina till bottenmete efter färna
En bra längd att utgå ifrån på en kroktafs är ca 60-70 centimeter.

Ta ditt kroktafsmaterial och knyt fast kroken först. Ett tips är att inte klippa av en bit av nylonlinan först utan knyt först dit kroken. När du är nöjd med knuten till kroken drar du ut den längden du vill ha och sedan klipper du av linan och knyter fast den i lekandet. På så vi slipper du slänga lina i onödan om knuten till kroken blir dålig.
Väljer du att använda en ”quick change bead” så knyter du en ögla i änden istället. Här rekommenderar jag en ”figure of eight” knut.
Här kan du se en bra video hur man knyter den knuten.

Nedan kan du se bilder hur en ”quick change bead” fästs till din huvudlina och hur du fäster din kroktafs i den med hjälp av en ”figure of eight” knut.
Börja med att ta isär din quick change bead och trä först på gummipärlan på din huvudlina och sedan ska du knyta fast din huvudlina i änden med hål i. Se nästa bild.
« av 5 »

Några sista tips för ditt glidande tackel

Jag skrev tidigare att du behöver en glidpärla med hake inom parentes. Anledningen till det är att du tar bort haken och istället knyta dit en bit nylon som du fäster din feederkorg i. Jag föredrar att göra så här. Jag klipper av en bit nylonlina 0,20 m.m. på ca 30-40 centimeter. I ena änden knyter jag en större ögla, jag brukar använda mig av en figure of eight knut här också. Sen trär jag på en ”anti tangle sleave” på nylonlinan.

Anti Tangle Sleaves, finns att köpa hos Karpfiskebutiken.

Efter det knyter jag fast linan i öglan där haken satt i glidpärlan. Sen trycker jag upp ”anti tangle sleaven” över lekandet på glidpärlan. Sen avslutar jag med att göra en knut mitt på nylonlinan för att skapa en svag punkt. Anledningen till det sista är så linan till feederkorgen går av enklare om korgen skulle fastna under fighten eller i botten. Då slipper man bli av med hela tacklet. Eller ännu värre, tappa fisken!

Ett färdigt glidande tackel med en svagare länk till feederkorgen.
Färdigt glidande tackel med anti tangle sleave över lekandet på glidpärlan och en knut på mitten av linan för att skapa en svag punkt till feederkorgen som fästs i öglan. hur jag fäster den kan du se lite längre ned i artikeln. Som tidigare, längden på kroktafsen är kort på bilden för synligheten.
Anti tangle sleave då, vad gör den kanske du undrar?

Jo vad denna silikonbit gör är att den minskar risken avsevärt från trassel, därav namnet. Vid utkastet så skapar den en separation mellan kroktafs och feederkorg.

Hur fäster jag feederkorgen då?

Enkelt, öglan jag gjorde först trär du igenom lekandet på feederkorgen och sedan trär du öglan över korgen och tillbaka över lekandet och så drar du åt. På så sätt sitter korgen fast men du kan med enkelhet ta loss den igen utan att behöva knyta om hela tiden.

Nedan ser du med hjälp av bilder hur du fäster feederkorgen steg för steg.
Öglan måste vara lite större än din tänkta feederkorg.
« av 6 »
Varför göra jag detta då?

Det skapar mer frihet åt krokbetet som kan sväva runt i det strömmande vattnet. Men framförallt så kan jag enklare bli av med feederkorgen än fisken om korgen fastnar. Färnor är otroligt duktiga på att hitta ”skydd” som grenar, stenar och annat på botten som de gärna rusar in i. Likaså vid åkanten när du ska håva fisken. De försöker nästan alltid göra en sista rusning rakt under dina fötter! Jag har lyckats landa flera färnor som gått fast just på grund av att min länk mellan feederkorg och huvudlina enkelt går av. Så använd en tunnare nylonlina och glöm inte att göra en vanlig knut mitt på linan som feederkorgen sitter i. Den knuten gör att det blir ytterligare en svag punkt på den redan tunna nylonlinan.

Ett glidande tackel med en feederkorg i en länk med en svag punkt till bottenmete efter färna
Ett färdigt glidande tackel till bottenmete efter färna eller någon annan art som Id, Braxen, Mört i strömmande vatten.

Jag hoppas du har fått en bild av hur du kan knyta ett glidande tackel och kanske har du kommit på någon egen lite justering på ditt tackel. Självklart kan du använda ett glidande tackel till många olika arter när du feederfiskar. Jag personligen använder mig av denna till bottenmete efter färna, såklart. Men även till bottenmete efter id, bottenmete efter mört och brax. Tänk bara på att anpassa kroken till ditt val av krokbete och prova olika längder på kroktafsen. Vissa dagar kan en kroktafs på över en meter vara melodin.

Ett glidande tackel skapar också mindre motstånd när färnan tar krokbetet vilket kan vara avgörande i framförallt kallt vatten när de ibland är väldigt petiga.

Paternoster tackel

Ett fast paternoster tackel med en liten twist…

Det andra tacklet jag tänkte visa är det jag använder till nästan allt mitt bottenmete efter färna. Det är ett vanligt fast paternoster tackel som jag gör en liten justering på. Istället för att knyta dit min sänkestafs på min huvudlina använder jag ett flötesstopp. Varför kanske du undrar nu? Det finns flera anledningar. Men ett par av dem är följande.
1, du slipper en knut på linan. Varje knut minskar styrkan på din lina och risken för linbrott ökar.
2, jag kan enkelt justera avståndet mellan krok och sänke utan att behöva knyta om. Det är de två viktigaste aspekterna för mig.

Som jag sa tidigare, detta är tacklet jag använder till nästan allt mitt bottenmete efter färna.

Här använder jag ett päronsänke och jag försöker använda ett så lätt sänke som jag kan komma undan med. Vikten styrs av flödet i ån och var platsen jag fiskar är i ån. Är det ett lugnflytande bakvatten säg 10 meter nedströms mig provar jag ett 10 grams sänke. Men är det mer i mitten av ån och lite mer fart i vattnet kan det behövas ett 20 eller kanske till och med 25 grams sänke. Jag vill att sänket ska hålla betet på platsen, men att det släpper väldigt lätt från botten. Tar en färna min brödbit får jag snabbt ett tydligt napp, de kan inte stå och dra lite i brödet. Feedertoppen signalerar nappet snabbt och tydligt vilket gör att jag krokar fler fiskar.

Sen vill jag kunna fiska aktivt. Jag brukar lyfta lite lätt på spötoppen så sänket tappar fästet och börjar studsa på botten innan det hittar en ny plats. Detta gör jag efter kanske 10 minuters fiske om inget har hänt. Det är väldigt ofta jag får ett napp direkt efter eller under tiden sänket studsar. Betet får en mer naturlig rörelse i strömmen och färnan tvekar inte utan suger i sig krokbetet snabbt. Men använder man ett för tungt sänke, säg 30 gram så kommer inte sänket studsa alls utan snabbt hitta en ny plats bara. Det ger inte krokbetet den rörelsen jag är ute efter.

När jag fiskar med detta tacklet använder jag inget mäsk och ingen feederkorg.

Jag har bara med mig tre-fyra olika krokbeten i väskan som jag provar och jag fiskar av varje plats i max 20 minuter med två-tre lyft för att studsa sänket och krokbetet till en ny plats. Ibland lyfter jag sänket och släpper samtidigt ut lina om jag vill få krokbetet längre nedströms. Men oftast vill jag bara flytta det närmare åkanten. Är färnan på plats brukar det inte ta så lång tid att få en indikation i spötoppen. Framförallt när vattnet har blivit lite varmare.

Så här knyter du Christians Paternoster tackel

Du behöver följande:

  • Krok
  • flötesstopp
  • fluorocarbon lina/grövre nylonlina
  • päronbly
Detta behöver du till Paternoster tackel till Bottenmete efter färna

Börja med att klippa av runt 30 centimeter fluorocarbon runt 0.30 eller en grövre nylonlina. Personligen använder jag mig av Berkleys Triline fluorocarbon i dimension 0.27-0.30. Anledningen är att fluorocarbonen är styvare än vanlig nylon och det gör att trasselrisken minskar markant. Jag har fiskat med denna riggen i många år och den trasslar nästan aldrig. Jag kan ens inte komma på att den har gjort det… Använder man sig av grövre nylon blir den genast tjockare och då blir kommande steg svårare. Så jag rekommenderar att använda en styv fluorocarbonlina.

I ena änden av din 30 centimeter långa fluorocarbonlina knyter du en ögla. Igen så använder jag mig av figure of eight knuten som jag länkade en film till tidigare i artikeln. Öglan behöver inte vara större än att du kan trä den över ditt sänke.

En ögla i änden av fluorocarbonlinan är en viktig del i detta tackel till bottenmete efter färna.

Nästa steg är att lägga din huvudlina och din fluorocarbonlina parallet med varandra, öglan ska peka bort från änden av huvudlinan.

Linorna ska ligga parallellt med varandra eftersom båda ska igenom öglan till flötesstoppet samtidigt.
Sedan tar du fram din förpackning med flötesstopp.

Jag använder mig av Gardner Target Line Stops i storlek Medium eller Large dessa flötesstopp är avlånga och sitter riktigt tight runt linan och glider inte i första taget. Du kan köpa dessa flötesstopp hos Fiskekällan.com Nu trär du in både huvudlinan och fluorocarbonlinan i öglan till flötesstoppet och sedan trär du på flötesstoppet så båda linorna går igenom det.

Flötesstopp

Ta det lugnt och försiktigt och fukta linorna ordentligt med saliv så glider flötesstoppet enklare på. När du har fått på flötesstoppet ska öglan på fluorocarbonlinan peka bort från änden av din huvudlina.

Ett flötesstopp håller fast "bommen" till det fasta patersnoter tacklet.

Nu kan du försiktigt dra ned flötesstoppet en bit på huvudlinan. I änden av fluorocarbonlinan gör du en vanlig överhandsknut och drar ned linan så knuten på fluorocarbonlinan ligger emot flötesstoppet. Knuten gör att linan inte åker ut från flötesstoppet vid utkast. Men fastnar sänket i botten kan du enkelt bli av med det och du kan landa fler färnor som gärna vill gå fast i botten som jag skrev tidigare.

Gör en en enkel överhandsknut, eller kärringknut i änden på fluorocarbonlinan
I änden på huvudlinan knyter du fast din krok. Detta blir alltså den enda knuten du har på ditt tackel.
Ett färdigt paternoster tackel till bottenmete efter färna
Färdigt tackel. Igen så är kroktfasen kort för att kunna visa upp det.

I öglan på fluorocarbonlinan fäster du ditt valda sänke, och det är väldigt enkelt att byta sänke utan att behöva knyta om. Vi tar det igen. Du trycker ihop öglan och trycker igenom den i lekandet på päronsänket. Öglan går sedan över sänket och tillbaka upp ovanför lekandet. Dra sakta åt så sänket blir låst i öglan. När du sedan vill byta sänke gör du det baklänges. När man gjort det några gånger går det snart snabbt. Jag brukar se till att ha tre, fyra olika sänken i fickan så jag snabbt kan byta vikt beroende på hur ån ser ut där jag ska fiska.

Nedan ser du med hjälp av bilder hur du fäster päronsänket steg för steg. Det är samma som jag visade tidigare med feederkorgen. Men din ögla behöver inte vara lika stor här.
Öglan behöver vara ungefär lika stor som ett päronsänke.
« av 4 »

Avståndet mellan krok och flötesstopp kan du som sagt justera hela tiden utan att knyta om. Något som är riktigt smidigt! Jag brukar börja med ett avstånd på ca 70 centimeter från krok till flötesstoppet. Men är det t.ex. grunt på ett ställe kan jag snabbt dra ned flötesstoppet till säg 50 centimeter. Är färnorna petiga och du inte riktigt lyckas kroka dem kan det vara värt att prova upp till 100 centimeter mellan krok och flötesstopp. Du har möjligheten att justera avståndet enkelt, så glöm inte bort att utnyttja det!

Men går det inte en massa flötesstopp då?

Oftast inte, det hänger såklart på botten i ån och ibland kan jag sätta fem, sex sänken på ett par timmar. Men det är undantag, för det mesta kan jag använda samma fluorocarbonlina i flera veckor utan att jag sätter något sänke eller behöver göra om processen. Det enda jag gör ofta är att knyta om knuten till kroken. För det är som sagt knuten som är den svagaste länken i tacklet!

Några sista ord

Jag hoppas dessa två tackel kan vara till hjälp i jakten på färnan eller någon annan art. Det glidande tacklet är självklart mer mångsidigt än mitt fasta paternoster tackel. Men ska du t.ex. meta Id där det är mycket stenar och annat på botten så fungerar det fasta paternotster tacklet kanon också.

Självklart kan du knyta fast sänkestafsen med en knut istället för ett flötesstopp, jag brukar använda en ”4 turn waterknot” eller upphängarknut. Kärt barn har många namn… Men genom att knyta fast sänkestafsen på linan tappar du de två viktigaste funktionerna.
1, du slipper en knut på linan. Varje knut minskar styrkan på din lina och risken för linbrott ökar.
2, jag kan enkelt justera avståndet mellan krok och sänke utan att behöva knyta om.

/Christian

Vill du ha fler färnatips? Kolla då in Tombas tips på hur du färgar dina räkor på länken här nedan.

Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *