Måla Feedertoppar

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Måla Feedertoppar är en artikel från Christian Ottosson som visar hur du enkelt kan få synligare feedertoppar till ditt bottenmete.

Måla Feedertoppar

Feedertoppar eller quivertips kommer ofta i någon färg längst ut på toppen, grön, gul, röd, orange och ibland vit. För det mesta är det endast sista delen mellan toppöglan och den under som är färgad. Jag personligen tycker detta är för lite synlighet samt att många gånger är resten av toppen mörk vilket inte ger någon bra kontrast alls. Jag har helt enkelt svårt att se de där pilliga nappen. Därför började jag fundera på hur jag kunde måla om dem för att få bättre synlighet. I den här artikeln kommer jag visa hur jag målar och varför. Samt vilka färger jag väljer och vilken färg.

Måla Feedertoppar
Några olika feedertoppar som ska målas om

Vi börjar med färger på topparna

Jag gillar inte när topparna är mörka nästan hela vägen fram till näst sista toppögla. Därför väljer jag att måla topparna vita från toppöglan ned till fjärde ögla på feedertoppen. På så vis får jag mer kontrast mot resten av spöt som oftast är mörkt. Innan jag fortsätter ska jag säga att detta är min upplevelse, kanske är jag halvblind eller ljuskänslig eller vad det nu kan vara… Men vitt är en färg jag ser mycket bättre.

Sedan vill jag ha något som bryter av, något jag kan sätta fokus på. Därför väljer jag att måla en orange färg från översta toppöglan halvvägs ned till andra öglan. Alltså en väldigt kort bit, ca 5 cm. Igen är färgvalet mitt personliga. Jag säger inte att orange är bäst, men för mig fungerar det bäst. Grönt, gult osv går bort, grönt tycker jag är otroligt svårt att se och fokusera på. Gult kan fungera men orange är en färg som jag tycker är överlägsen.

Orange bryter bra mot den vita färgen och dessa två färger fungerar riktigt bra i de flesta situationer av olika ljus. Jag tänker då på soliga dagar, mulna, regniga och gråa dagar. Även i gryning och skymning ser jag dem bättre än de man brukar få med till sina spön.

Här finns det såklart möjlighet till att experimentera och testa sig fram då färgen jag kommer till strax går att köpa i de flesta kulörer.

Vilken färg använder jag då?

Jag har använt mig av Revell emaljfärg. Den tycker jag sitter bra, är lätt att måla med och täcker bra. Du kan blanda färgen men då den finns i cirka 90 olika varianter känns det som man kan hitta sin färg.

Jag har använt mig av vit, glansig, modell: RE32104 och en matt, lysande orange, modell: RE32125

Måla Feedertoppar

Hur jag målar

En tunn pensel är att föredra, annars är det lätt hänt att man målar på eller i spöringen. Något man inte vill! Har man ett riktigt fint sandpapper hemma kan man putsa lite försiktigt på den ytan som ska målas. Jag har testat både att slipa lite och inte slipa och har egentligen inte märkt någon skillnad. Så att sandpappra är inte enligt mig nödvändigt. Jag målar först med vit färg, detta gör jag tre gånger. Då tycker jag det täcker bra och färgen sitter ordentligt. Glöm inte bort att färgen behöver ca 24 timmar på sig att torka ordentligt, så måla inte ett nytt lager efter bara någon timme.

När jag har fått på mina tre lager vit färg tar jag och mäter ut mitten mellan första och andra spöring och fäster en bit maskeringstejp. Detta för att få en rak kant mellan den vita färgen och den orangea.

Lucka nummer sexton
Maskeringstejpen är på plats, så nu är det bara att börja måla.

Sedan målar jag med orange färg två gånger. Efter två strykningar täcker den bra och du får en tydlig kontrast och en rak linje mellan färgerna.

Några sista ord

Att måla om sina feedertoppar är inte svårt men det tar lite tid då färgen behöver en stund på sig att torka. Men det är ett perfekt vinterpyssel! Färgen är inte heller dyr och den räcker till många toppar. Du får en burk för omkring 25 kr styck och ett par tunna penslar kostar inte många tior heller. Så ett billigt men bra sätt att få synliga toppar eller skaka liv i några gamla toppar där färgen blivit solblekt.

Jag har haft målade toppar i flera år utan att färgen har släppt i någon större utsträckning. Någon flaga kanske har släppt, men topparna får ta ganska mycket stryk när man trasslar sig igenom buskage, vass och annat utmed åarna. Jag tycker det håller riktigt bra och det är väl värt att investera i färg, penslar och lite tid nu i vinter. Så du inte sitter där till våren och svär över att du har svårt att se feedertoppen!

Måla Feedertoppar
Synligt med en bra kontrast från det orangea som nästan ser rött ut i detta ljuset.

/Christian

Dela gärna så fler får läsa artikeln

2 svar på ”Måla Feedertoppar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *