Panelen Omgång 12: Kända Vatten del 3 – Karsgöl

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Dags att presentera det tredje vattnet i vår ”panelen” serie Kända Vatten vilket är Karsgöl!

Vi har ställt 11 frågor till tre olika metare som har fiskat och lagt mycket tid vid Karsgöl. Vårt fokus är såklart karpen då det årligen fångas riktigt fina karpar där. Vi har som vanligt satt upp ett scenario som panelendeltagarna kan förhålla sig till och utgå ifrån när de svarar på dessa frågor.

Information om Karsgöl:

Karsgöl, eller Stora karsgöl som sjön heter ligger i mörkaste småland en bit ifrån ett samhälle som heter Hjorted i Västerviks kommun. I sjön finns det många karpar där flera fiskar har vikter över 10 kilo. Här kan man köpa dygnskort och det finns tillgång till båtar. kontaktperson för sjön är Palle Sköldblom. Det går att läsa mer om fisket på sjöns blogg och även via Facebooksidan.

Deltagarna för Karsgöl är Palle Sköldblom, Cristian Halmi och Robert Österlund

Scenario för deltagarna att utgå ifrån när de svarar på frågorna:

Det är början av juli, du står på udden vid vindskyddet och tittar ut över sjön. Du ska försöka bestämma plats. Klockan är elva på förmiddagen och du har tre dagars fiske framför dig. Det är första dagen på semestern och den närmaste tiden ska det vara stabilt väder med temperatur kring 20-25 grader och en svag till måttlig västlig vind.
Självklart är du på plats för att försöka fånga en av de fina karparna som simmar här. 

Deltagarnas svar:

Palle Sköldblom som har grundat Karsgöl och såklart lagt mängder med tid vid sjön har fångat många fina karpar.
Hans topp tre från Karsgöl är: 11675 gram, 11500 gram och 11000 gram.

Panelen Omgång 12: Kända Vatten del 3 - Karsgöl - Palle med en grann karp.
Palle med en fin karp från Karsgöl!

1. Vad är det första du gör när du kommer till vattnet och varför?

Jag kollar vilket håll vinden ligger åt och kollar vad väderapparna säger att det ska blåsa under mina tre dagar vid sjön. Jag väljer en plats där vinden ligger på. Anledningarna är dom klassiska med gott om syrerikt vatten, grumligt vatten och mat.

2. Vart börjar du söka karpen och varför? Vad är det som gör att du börjar som du gör och om/när du byter plats, varför gör du det?

Eftersom det är sommar så vet jag att de större karparna går ute på mjukbottnarna där 3-meterskurvan börjar. I Karsgöl är huvudfödan bloodworms och dom bästa fickorna för detta käk finns ute över djupare vatten där småfisken aldrig uppehåller sig. Bloodworms kan leva över syrefria bottnar och under sommaren när sjön skiktar sig är det bara karpen som gör sina dyk ner på dessa djupbottnar i sök på bloodworms. Mörten och abborren och småkarparna håller sig i språngskikt och på grundare vatten.

3. Här är det stora karpar du söker, så vad använder du för lina och lindimension som huvudlina och varför?

Jag använder 0,32-0,35 mm. Jag vill med lätthet kunna kasta långt och i Karsgöl finns ingen anledning att ha 0,40-0,45 mm för det finns inte speciellt mycket snags eller annat fisken kan gå fast i.

4. Som sagt, huvudmålet är karp och oftast fiskar man med larm och bolt-riggar, så det används oftast tafsmaterial eller liknande. Så frågan här är vad du använder för tafsmaterial, vilken dimension och varför? Eller varför du inte väljer att fiska med tafsmaterial?

Jag fiskar med olika riggar. Just nu har jag snöat in på inlinessänken och coatat tafsmaterial 15-20lbs. Jag kör också chod-riggar och då brukar det bli kordas chod-lina 20lbs som används. Jag fiskar också med combiriggar där jag skarvar på braid 20lbs på en 0,38mm nylon med en albrightknut.

5. Karpen kan bli riktigt stor här och bjuda på roliga fighter och man kan även behöva kasta långt. Så nu vill vi gärna veta vad du använder för spö och rulle och varför?

3lbs -spön och frambromsade haspelrullar med stor spole. Jag ser ingen anledning till att använda baitrunnerfunktion utan släpper bara nått knäpp på bromsen så att karpen kan ta lina vid hugg. Då vet jag att jag bara kan lyfta spöet och börja drilla direkt med ett litet finger mot spolkanten. Jag hade gärna haft tre stycken 13-fotsspön men jag kör med 12-fots idag. Jag gillar spön som har lite toppig och mycket ryggrad som jag kan jobba mot i kasten.

6. I karsgöl är det ofta rätt hårt fisketryck och fiskarna kan vara lite svårare att få på kroken. Framförallt de stora fiskarna. Så nu vill vi gärna veta vad du använder för krok och krokstorlek och varför? Likaså när eller om du väljer att byta krok och i så fall varför?

Jag anpassar efter betesstorlek och i Karsgöl gillar jag lite mindre beten eftersom det inte finns braxen. Jag kör aldrig snögubbar eller 20mm-boilies som beten längre. Utan jag använder oftast singelboilies i stl 14-16 mm som jag ibland skalar ner ännu mera. Då passar stl 6-4 väldigt bra tycker jag. Jag gillar Gardner Dark och Kordakrokar bäst. Använder olika modeller beroende på vilken rigg jag kör men jag gillar inte krokar med inåtböjd spets. Tycker gapet blir alldeles för litet mellan skaft och spets när jag använder krympslang och Line-aligner som jag gillar väldigt mycket.

Jag har en tendens att tappa karp med krokar med inåtböjd spets. Jag byter också krok varje dag. I alla fall om jag använder teflonkrokar, dom blir snabbt slöa i lite surt vatten. Blanka krokar håller skärpan bättre. Jag har försökt att lära mig slipa krokar med alla tillgängliga brynen på marknaden men det blir aldrig så bra som jag vill, därför byter jag krok varje dag istället.

7. Krokbeten och beten man tror på brukar skilja sig åt mellan fiskare men vad är ditt förstahandsval av krokbete och varför? Sen vill vi gärna veta om eller när du väljer att byta krokbete och i så fall varför?

Jag håller sällan på att byta beten speciellt ofta. Jag tycker snarare en boilie fiskar bättre ju längre den ligger i sjön. De flesta karpar jag fått har jag fått dagen efter jag satt på mitt bete. Det är ganska sällan jag får fisk på nya fräscha beten.
Stinkare funkar bra i Karsgöl. Krill, bloodworm, squid, belachan, tuna är dofter och smaker som levererat bra under de senaste åren. Vanilj, ananas och annat gott för näsan ger sällan bra mer än tidig vår.

8. Förra frågan handlade om krokbete, men nu kommer den knepiga frågan gällande mäskning. När det kommer till Karpar och karsgöl finns det garanterat hundraolika teorier kring hur eller om man ska mäska. Så nu vill vi såklart höra hur du tänker kring mäsk och mäskning. Hur och med vad mäskar du med och varför? Eller om du inte mäskar alls och i så fall varför?

Ja folk har lyckats med många olika mäskningsmetoder i Karsgöl. Ibland kan man ha dunderfiske med tunga mäskningar där man dunkar ut 20-40 kg på en helg. Ibland funkar snikmetoden med en handfull boilies runt krokbetet.

9. Om du mäskar förklara då hur mycket du mäskar och varför? Förändras mängden under tiden du fiskar?

Som standard åker jag upp utan förmäskning och lägger ut ett halvkilo på tre spön. Så fort en karp nappat fyller jag på med ett nytt halvkilo fördelat på alla spöna och lite mer på det som gav napp. på det sättet fortsätter jag min helg. Kör jag längre pass så ökar jag mäskmängden med det dubbla i alla fall. Och det händer att jag åker upp och trycker ut en femkilospåse några dagar innan innan passet med. Jag brukar också ha lite blandade partiklar ståendes klara hemma i en hink. Platsen brukar också få sig några skopor av detta någon gång varje dag.

10. Här ställer vi ingen konkret fråga utan vi önskar mer att du delar med dig av något tips eller trix när det kommer till framförallt karpen och/eller fisket i karsgöl. Det kan även vara en händelse som betytt mycket för dig när det kommer till detta vatten som kan inspirera andra metare.

Jag gillar inte markörer. Det kan vara fel från mig men jag tycker att folk som lägger ut markörer får sämre med fisk. Jag har själv fiskat med markörer i sjön och jag har definitivt fått bättre fiske sedan jag slutade. Jag tycker punktmäskning funkar dåligt. Hellre 100 boilies spridda över en tennisplans storlek på mäskplatsen än en skopa beten över varje rigg. Ju mindre man använder båt i Karsgöl desto bättre tycks fisket bli. Att kajka omkring med ekolod eller lägga ut beten med båt på skånskt vis försämrar chanserna till hugg. Håll låg profil, lär dig kasta med spöna, mäska med spoddspö och kaströr och slangbella och låt fisken komma till dig.

11. Kända vatten har oftast många så kallade måsten eller myter, här får du möjligheten att dementera eller krossa en eller flera av dem.

Det finns några myter om Karsgöl och en är att den inte är en vårsjö. Den som påstår det har inte koll skulle jag vilja säga. Faktum är att fisketrycket är extremt lågt fram till midsommar innan semesterfiskarna kommer.
I stort sett är det bara jag själv som fiskar i sjön. Fiskar jag och blankar den helgen jag lägger i maj då kommer det heller inte upp någon fisk i maj. Sen uppehåller sig karparna mycket grundare och mer samlat under våren än resten av året samt att leken infaller i slutet av maj. Dessa två aspekter gör också att det kan vara lite klurigt på våren.

Hittar man bara fisken så brukar det bli dunderfiske!
De kommer inte till dig under våren utan du måste leta efter dom själv. En annan myt är att tigernötter skulle vara extremt bra i Karsgöl. Visst är det bra men inte på nått sätt bättre än boilies enligt min mening. Jag tror myten grundades något Karsgölsräjs för 100 år sedan när det grubblades över teorier som lades i töcknet av några grumliga glas…

Cristian Halmi är en man som har lyckats otroligt bra i Karsgöl och som har jobbat hårt för att uppnå sina mål.
Hans topp tre från Karsgöl är: 13000 gram, 12800 gram och 11700 gram.

Panelen Omgång 12: Kända Vatten del 3 - Karsgöl
Cristian med en fin karp på 13000 gram blankt!

1. Vad är det första du gör när du kommer till vattnet och varför?

Innan man kommer och fiskar i Karsgöl måste man boka plats.
Om man inte är nöjd med platsen så kan man välja en anat plats i sjön. Nästan på alla platser kan man fiska öppet vatten eller kort distans mot näckrosor eller risvasen. Med en västlig vind är det bra att fiska ingången till de två vikarna.

2. Vart börjar du söka karpen och varför? Vad är det som gör att du börjar som du gör och om/när du byter plats, varför gör du det?

Jag börjar fiska öppet vatten på lång distans för att dom stora karparna brukar nappa där. Den viktigaste saken när jag börjar fiska är att känna lite på botten med ett markör-spö och mätta djupet på vattnet. Botten är ofta mjuk i Karsgöl men man kan hitta hård botten också. När jag känner kontakten mellan sänke och botten och när jag har ca 4-5 m djupt vatten på min plats är jag nöjd. Då vet jag att jag presenterar mina riggar bra.

3. Här är det stora karpar du söker, så vad använder du för lina och lindimension som huvudlina och varför?

Huvudlina använder jag en 15 lb nylonlina med låg förlängning. Låg förlängning eller stretch är viktigt för mig för att känna bra kontakten mellan botten och sänken. Jag behöver en stark lina för att nära kanterna finns det vegetation och då kan jag pressa lite när jag drillar karparna.

4. Som sagt, huvudmålet är karp och oftast fiskar man med larm och bolt-riggar, så det används oftast tafsmaterial eller liknande. Så frågan här är vad du använder för tafsmaterial, vilken dimension och varför? Eller varför du inte väljer att fiska med tafsmaterial?

För tafsmaterial använder jag 80 cm mjuk unleadet leadcore med en lead klips och 3,5 oz sänke. För riggar använder jag semistiff och stiff med coating i 20lb storlek.

5. Karpen kan bli riktigt stor här och bjuda på roliga fighter och man kan även behöva kasta långt. Så nu vill vi gärna veta vad du använder för spö och rulle och varför?

Jag använder spön på 13ft 3,5lb spö. Spöna är mjuka och fina att drilla fisk på men med en väldigt bra ryggrad som gör att jag kan styra stor fisk i trängda situationer. Dem kastar helt fantastisk bra också. Rullarna jag använder är Big Pit rullar i 12000 storlek. Jag behöver en robust utrusning som funkar bra på lång distans och jag har mycket kontroll när jag drillar nära land.

6. I karsgöl är det ofta rätt hårt fisketryck och fiskarna kan vara lite svårare att få på kroken. Framförallt de stora fiskarna. Så nu vill vi gärna veta vad du använder för krok och krokstorlek och varför? Likaså när eller om du väljer att byta krok och i så fall varför?

Jag använder robusta krokar i st 4 för att jag kan pressa karparna och de håller bra när de fastnar i vegetation. Jag kör med Gardner Incinzor för blow back riggar och Solar101 för Ronnie Rigg.

7. Krokbeten och beten man tror på brukar skilja sig åt mellan fiskare men vad är ditt förstahandsval av krokbete och varför? Sen vill vi gärna veta om eller när du väljer att byta krokbete och i så fall varför?

Valet av krokbete i Karsgöl kan många gånger vara avgörande för att lyckas. Popups är mina favoriter för Karsgöl. Jag använder dom i 15 mm och 10 mm. Alla färg och smak funkar bra för mig men dom måste ha väldigt bra kvalité. När karparna inte är på bra humör brukar jag köra samma krokbete på alla mina spön och då väljer jag något som har fungerat bra tidigare!

8. Förra frågan handlade om krokbete, men nu kommer den knepiga frågan gällande mäskning. När det kommer till Karpar och karsgöl finns det garanterat hundraolika teorier kring hur eller om man ska mäska. Så nu vill vi såklart höra hur du tänker kring mäsk och mäskning. Hur och med vad mäskar du med och varför? Eller om du inte mäskar alls och i så fall varför?

Mäskning är enkelt för mig, jag använder bara boilies i 15 och 18 mm.Jag använder 2 sorter av boilies. En redfishmeal och en tigernötter baserad.

9. Om du mäskar förklara då hur mycket du mäskar och varför? Förändras mängden under tiden du fiskar?

Jag börjar mäska med ca 4 kg boilies 10 meter på båda sidorna av markör ca 5 m brett. Till första mäskningen använder jag båt eller spomb, därefter mäskar jag med kaströr 1-2kg boilies var 6-7 timme.

10. Här ställer vi ingen konkret fråga utan vi önskar mer att du delar med dig av något tips eller trix när det kommer till framförallt karpen och/eller fisket i karsgöl. Det kan även vara en händelse som betytt mycket för dig när det kommer till detta vatten som kan inspirera andra metare.

2015 besökte jag Karsgöl för första gång och jag fick min första karp 2018!
Jag läste mycket information hur man fiskar i Karsgöl. Jag var förvirrad och provade flera taktiker. Ofta bytt jag krokbete och plats men hittade ingenting som fungerade. Jag blev mer och mer motiverad, jag visste att Karsgöl har stor potential. Sjön har blivit min själskompis utan att få någon karp. Men 2018 började jag om från noll.

Jag rensade mitt huvud hur man fiskar i Karsgöl och började fiska med min egna taktik. Därefter fiskade jag över förväntat i Karsgöl.
Några tips på saker som jag har ändrat:
Kör popups riggar
Fiskar öppet vatten
Mäskar mer
Flyttar mina spö 5-10 meter utanför mina mäskade platser när dom inte vill nappa.

11. Kända vatten har oftast många så kallade måsten eller myter, här får du möjligheten att dementera eller krossa en eller flera av dem.

När man kommer till Karsgöl och ska fiska behöver man inte tänka på att någonting är komplicerat eller svårt. Utan fiska så enkelt som möjligt. Mäska med boilies som funkar bra för dig!
Använd poup som krokbete. För i Karsgöl simmar många finna karpar och dom brukar nappa ofta.

Robert Österlund har spenderat många timmar vid vackra Karsgöl och han har lyckats bra med fisk upp till 12 kg!
Hans topp tre från Karsgöl är: 10,8 kg – 12 kg.

sjöns första karp över 10kg året var 2008
Robert med sjöns första karp över 10 kg, året var 2008. 

1. Vad är det första du gör när du kommer till vattnet och varför?

Jag brukar göra som så att jag tar alla mina grejer och packar i en båt. Sedan sätter jag mig på udden och spanar om jag kan se något tecken på karp på dom närmaste platserna. När jag har kikat en stund så tar jag båten en runda runt sjön för att se om jag ser några spår efter karp i sjöns nederdel och längs kanterna. Gör jag inte det så följer jag vinden och går på magkänsla i val av plats.

2. Vart börjar du söka karpen och varför? Vad är det som gör att du börjar som du gör och om/när du byter plats, varför gör du det?

90% av fallen fiskar jag mellan 60-80 meter ut med spöna placerade som en solfjäder. Om det inte har varit någon aktivitet på ca 1 1/2 dygn så ser jag mig om efter ny plats.

3. Här är det stora karpar du söker, så vad använder du för lina och lindimension som huvudlina och varför?

Jag använder aldrig under 0,35, det finns ingen anledning att använda tunn lina när man fiskar efter karp på 60-80 meter. 

4. Som sagt, huvudmålet är karp och oftast fiskar man med larm och bolt-riggar, så det används oftast tafsmaterial eller liknande. Så frågan här är vad du använder för tafsmaterial, vilken dimension och varför? Eller varför du inte väljer att fiska med tafsmaterial?

Jag använder Fluorocarbon som tafs mellan 15 och 20lb. Dessa är styva och trasslar inte och det är svårare för fisken att upptäcka dem. 

5. Karpen kan bli riktigt stor här och bjuda på roliga fighter och man kan även behöva kasta långt. Så nu vill vi gärna veta vad du använder för spö och rulle och varför?

Eftersom jag har fiskat ett tag så har jag köpt på mig bra grejer. Spö använder jag Harrison med en testkurva på 3,25 och rullen är Shimano Aero Technium Magnesium 10 000 utan baitrunner, bara en bra frambroms. Det är lätta spön med bra ryggrad och rullarna är det bra broms på och lätt att uppnå långa kast om man behöver…

6. I karsgöl är det ofta rätt hårt fisketryck och fiskarna kan vara lite svårare att få på kroken. Framförallt de stora fiskarna. Så nu vill vi gärna veta vad du använder för krok och krokstorlek och varför? Likaså när eller om du väljer att byta krok och i så fall varför?

Jag är jättepetig med krokarna, jag går igenom dom med lupp innan jag använder dom. De måste vara sylvassa och fastna mot tumnageln annars byter jag ut eller vässar dom. Storleken jag kör med beror helt på storleken på betet. Kör jag ett 15 mm bete så använder jag i regel en krok i stl 6. Kör jag en 18 mm eller en så kallad snögubbe så använder jag en krok med stl 4.

7. Krokbeten och beten man tror på brukar skilja sig åt mellan fiskare men vad är ditt förstahandsval av krokbete och varför? Sen vill vi gärna veta om eller när du väljer att byta krokbete och i så fall varför?

Jag kör mestadels med pop-ups och wafters då botten är dyig och mjuk.

8. Förra frågan handlade om krokbete, men nu kommer den knepiga frågan gällande mäskning. När det kommer till Karpar och karsgöl finns det garanterat hundraolika teorier kring hur eller om man ska mäska. Så nu vill vi såklart höra hur du tänker kring mäsk och mäskning. Hur och med vad mäskar du med och varför? Eller om du inte mäskar alls och i så fall varför?

Jag mäskar uteslutande med boilies. Jag brukar sprida med kaströr för att få ut boiliesen lite spritt och på den längden jag vill ha dem.

9. Om du mäskar förklara då hur mycket du mäskar och varför? Förändras mängden under tiden du fiskar?

Jag börjar alltid att mäska försiktigt, ca 15-20 beten per spö för att senare fylla på efterhand det nappar. Det är alltid lättare att fylla på om man har mäskat för lite än att gå all in och bli låst med det man har lagt ut. 

10. Här ställer vi ingen konkret fråga utan vi önskar mer att du delar med dig av något tips eller trix när det kommer till framförallt karpen och/eller fisket i karsgöl. Det kan även vara en händelse som betytt mycket för dig när det kommer till detta vatten som kan inspirera andra metare.

Tips är att hålla låg profil. Sätt dig på en plats långt ifrån andra då karpen är skygg och har bra koll på linor och folk runt swimen. Var även försiktigt med båten, tänk på att inte plaska med årorna och vågor som slår mot båten på fiskeplatsen.
Ett minne som jag bär med mig är när jag lyckades landa sjöns första 10+ för ca 12 år sedan. Jag fiskade med min kompis/grundaren till sjön och våra familjer. Detta är ett minne som jag fortfarande ler åt idag.

11. Kända vatten har oftast många så kallade måsten eller myter, här får du möjligheten att dementera eller krossa en eller flera av dem.

Sitter man ett par dygn så brukar man alltid få kontakt med karp, sedan så är det givetvis svårare att få fisk om det är mycket folk och hårt fisketryck runt sjön.

Sammanfattning:

Vi börjar med att tacka Palle, Cristian och Robert för svaren och att ni tog er tid att svara och dela med er av era erfarenheter från fina Karsgöl! Som innan så är det inte sammanfattningen som är av stor vikt här utan svaren från dessa duktiga metare!

Pop-ups är något som verkar vara ett bra tips när det kommer till Karsgöl! Även att fiska rätt långt ut i sjön.

När det kommer till utrustning så är det en stabil karputrustning som gäller, inga konstigheter där. Likaså krokar, alla var noga med sina val av dessa och de ska kunna hålla för stora karpar. Likaså linorna. 032-038 kändes som ett bra genomsnitt bland deltagarna.

Boilies! Det är betet som används nästan uteslutande, Palle tipsade om mer åt det stinkande hållet förutom på våren, och han borde ju veta!

Riggar är nog mer personligt och vad man själv tror på, likaså valet av tafsmaterial.

Men såklart hoppas vi att du har fått något tips och vi avslutar med Palles ord. ”Hittar man bara fisken så brukar det bli dunderfiske!

Här kan du läsa våra äldre panelen-artiklar.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *