Heliga Vatten

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Heliga Vatten

Vi har gjort en kortare presentation av Heliga Vatten i Facebookgruppen tidigare men vi vill gärna presentera det lite närmare, vad är det och vilka är det som ligger bakom Heliga vatten? 
Vad det är är inte så svårt att förklara, Heliga Vatten är ett instagramkonto. Det som är intressant är vad som visas där.
För på det här kontot får man följa med till den magiska Svartån, grabbarna skildrar miljöerna kring ån, men också dess stora och vackra färnor men även andra arter.
De gör även kortare videoklipps och bilderna håller en hög klass som ger alla som gillar mete ett rejält fiskesug!
Så har ni ett Instagramkonto tycker jag ni ska kolla upp @heligavatten – https://www.instagram.com/heligavatten/ 
Skulle ni sakna ett konto så kan det här vara anledningen till att faktiskt skapa ett!

Men vilka är grabbarna? 
Vi valde att ta reda på det och bad dem skriva några rader och presentera sig själva, så nedan följer dessa texterna. 

Micke

Jag sveper i mig det kokheta kaffet och lämnar familjen mitt i fikat med halvdåligt samvete. Med en kanelbulle i munnen mumlar jag att jag måste till ån. Våren rusar fram i vansinnigt tempo och snart är hagarna fulla med kossor och tjurar och växtligheten tar över och det härliga vårfisket är förbi. Jag ringer till Eric för att få veta vilken sträcka vi ska fiska? Inget svar… Som om luren är avstängd. Konstigt.
Jag testar att messa Robban och han svarar snabbt att det är samma ställe som dagen innan så jag sätter mig i bilen och åker dit.

Jag kommer fram till ån och ser Robban på andra sidan så jag går över bron, tar mig över ett elstängsel och traskar genom skogen. Väl framme frågar jag var Eric är och Robban pekar nedströms och svarar ”han knäckte ett spö så jag vet inte om det går att prata med honom.” Jag frågar om telefonen och Robban fnissar o pekar ut i ån. ”Den ligger där i ån nånstans…”

Svartån
Foto: Heliga Vatten, Micke

Jag går till Eric och säger hej. På marken ligger ett nyinköpt trasigt feederspö av rang och han mumlar nåt om att han fastnade i en gren och sen var det kört.
På bristningsgränsen frågar jag varför luren hamnade i ån?
Men han suckar bara och skakar på huvudet.

Svartån tar och Svartån ger.

Svartån gav dagen innan. Jag satt då lite längre nedströms i sista delen av forsen innan lugnflytet. Ett spö precis i strömkanten med en vitlöksdoftande korvbit på kroken. I dagens sista ljus drog det till utav bara helv… i spöt. Jag fick till ett fint mothugg och kände direkt att det var stor fisk. Pulsen steg och adrenalinet flödade, jag bad till fiskegudarna att jag inte skulle tappa fisken. Efter en kamp som kändes som en evighet låg en präktig färna i håven och jag var så otroligt lycklig.
Oftast är det inte viktigt med stor fisk för mig, men den här fisken var viktig om jag ska vara helt ärlig. Det var som ett diplom i färnafiske.
Efter att ha släppt tillbaka färnan kastade jag ut på nytt. Fladdermössen gjorde sitt bästa för att flyga in i linan men det störde mig inte denna kväll. Jag satt tillbakalutad i stolen och beundrade den stjärnklara himlen och tackade mitt heliga vatten, Svartån, för att den gav mig lön för mödan.

Micke med en fin färna
Foto: Heliga Vatten, Micke

Vissa vatten älskar man bara. Man kommer tillbaka till dem, oavsett.”

Mitt namn är Micke och är idag bosatt i Stockholm men har rötterna i Motala så Svartån känns som hemma. Jag har hunnit fylla 40 år och har fru och barn. Fisket för mig handlar om så mycket mer än att bara få fisk. Det är en paus från allt annat i livet som vill ha min tid och uppmärksamhet så det är inte så viktigt med stora fiskar.
Jag presenterade idén om Heliga Vatten för Robin och han nappade direkt och sedan dessa har det rullat på. Ett instagramkonto tar lagom mycket tid i anspråk och ger ytterligare en vinkel på besöken vid ån så det känns kul och vi har fått många fina kommentarer så det känns verkligen kul.

Robin

Det är opolitiskt och oreligiöst jag tar de första kliven från bilen. Kängorna är sådär lagom hårt knutna för att jag inte ska vricka fötterna på vägen.

Jag försöker alltid banta ned utrusningen så gott det går, men med 2 feederspön, håv, bankstick, stol och en ryggsäck beger jag mig med stadiga steg längs ån. Såklart snubblar jag till på vägen och flaxar och trixar så det ser ut som nån fågelskrämma som fått liv. Som tur är ser ingen mig.

Jag har en tendens att alltid fastna på ett par ställen på vägen…

Men tillslut kommer jag fram till min tilltänkta plats, ett lugnflyt innan en bredare nacke.
Grejerna är redan tacklade sedan flera turer tillbaks, så de hamnar snabbt i vattnet.
Fast på senare tid har jag börjat analysera mer.
Lägga ett par kast mindre och kanske göra rätt från början. Fundera lite mer på var jag ska kasta ut. Känna lite på tafsen och titta till knutarna en gång extra. För i nästa kast kanske den magiska trean sitter. Även om de mindre fiskarna kan göra långa dagar korta.
Första utläggen är nästan alltid de mest spännande och med färsk formfranska på en fyrans krok kan det bara bli succé, i alla fall i mitt huvud.
Innan jag vet ordet av piper det till och en grönskimrande kungsfiskare flyger förbi. Här kommer de tätt. De bor i en rotvälta lite längre bort.

Miljön runt mig är östgötaslätt, bönderna jobbar fortfarande sent för att få till årets skörd. Gräset jag sitter i är fortfarande frasigt gult med inslag av brunt. Men det gröna börjar komma och det går fort.
Oftast sitter jag så kängorna tränger undan gräset och det blir blött runt mina fötter.

Svartån
Foto: Heliga Vatten, Robin

Jag försöker hålla koll på feedertopparna och redan i tredje utlägget får jag några små pill på ena spöt och sedan blir det dropback. Jag slänger mig på spöt, gör nåt som kallas mothugg och känner en fast fisk.
Med en fin färna säkrad i håven andas jag och njuter. Det är det här jag åkt ut för.
Ett par snabba bilder och färnan får friheten åter när den simmar ut över håvkanten.

Sällan kan man sitta en halv dag utan att tänka nånting och Svartån ger mig ro, jag kan vara ensam utan att känna mig ensam. Så opolitiskt och oreligiöst.

Jag heter Robin och är en av dem som ligger bakom heliga vatten.
31 år gammal Linköpingsbo som sedan 4 år tillbaka nästan släppt allt annat fiske än vad som stavas METE!
Jag har fiskat frekvent i Svartån i cirka 3 år och har lyckats fånga flera fina braxar runt 4 kilo och min toppfärna ligger på 2700g.

Robin med en fin färna
Foto: Heliga Vatten, Robin

Vi på Swedish Anglers tackar Micke och Robin för dessa rader.
Vi kan även nu ge er lite förhandsinformation att det kommer dyka upp en lite mer ingående artikel om Svartån från dessa grabbar framöver! 

Vill man läsa fler artiklar från våra Gästskribenter så klicka er in på länken.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *