Christian Funderar – Varför fiskar vi?

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Christian Funderar – Varför fiskar vi? Det är kanske inte enbart funderingar utan även en diskussionsfråga eller två… Det är Christian Ottosson som har funderat på ett och annat metepass och tankarna hamnade tillslut i en artikel där han själv ställer frågor och svarar. Det handlar bland annat om tävlingar, metet och dess framtid. Läs och fundera, du har säkert en egen åsikt och tanke. Du kanske håller med i något eller inte alls…

Varför fiskar vi?

Fisket kan betyda så mycket för olika personer, det beror helt och hållet på vem du frågar. För vissa är det avkoppling, andra fiskar för mat, någon kanske fiskar som yrkesval, för en del är det tävlingar och för vissa är det hela livet! Frågar du någon som inte fiskar alls förstår de knappt varför man fiskar. Framförallt när man säger att man släpper tillbaka fisken, – Va äter du den ens inte?
Undra hur många gånger man har hört de orden…

Sen finns det en massa olika sätt att fiska på, vissa blandar och ger, de gör det mesta inom fisket. Sen finns det dem som endast spinnfiskar, flugfiskar, trollar eller metar. Jag tror många gånger det handlar om hur man är som person, ens personlighet avspeglar sig nog i valet av fiskemetod.

Varför fiskar vi
Naturen är en viktig del för mig när det kommer till mitt fiske!

Specimenfiske, vad är det då?

Igen tror jag detta betyder lite olika för vem du frågar. Men inom metet är nog ordet vanligast och då är det specimenmete. För många tror jag ordet förknippas med att fånga en så stor fisk som möjligt av en art från ett specifikt vatten. Att just lyckas lura upp en riktigt stor fisk på ett planerat sätt med en vald metod. Inte någon slumpfisk. Jag personligen ser nog ordet specimenfiske på detta sättet. Sen om metoden är trolling med vobblers, vertikalfiske eller mete spelar ingen roll i sammanhanget. Metoden är personlig, ordet är det samma.

Nu kanske du inte håller med mig, för som sagt, ordet specimenfiske har garanterat olika betydelse för vem du frågar!
Något jag också tror många förknippar ordet med är tävlingen Svenska Specimentävlingen. En tävling som funnits länge i olika konstellationer men som förknippas mycket med mete.

Behöver vi tävla?

Såklart är det ett personligt val. Jag själv har varit med i flera tävlingar och en av dem är just Svenska Specimentävlingen som även kallas Svenskan. Jag valde dock att inte ställa upp 2020 och kommer inte ställa upp framöver heller, inte i någon liknande fisketävling. Den största anledningen är att jag inte tycker det bidrar något för mig personligen. Snarare tvärtom, det blir lätt att fokuset hamnar på att försöka fiska efter arter man kanske inte tycker är roliga att fiska efter.

Kravet från laget kanske går före ens egna fiske. Så här skulle det kunna låta – ”Vi behöver poäng på brax, du bor närmst kan du inte köra en helg i Rögle?”
Nu säger jag inte att det var så i laget jag var med i. Men det kan nog lätt bli så.

Sen passar det säkert många som fiskar, tävlingen hjälper till att komma iväg till sjön eller ån. Den behövs för att sporra att fiska mer.

För min del blir det snarare tvärtom, det blir ett krav som jag inte uppskattar. Jag slutar fiska för mig själv och mina egna mål måste läggas åt sidan. Jag är väldigt tävlingsinriktad som person, det märks kanske inte så mycket idag. Men när jag höll på med idrott förr i tiden hatade jag att förlora! Nu kan jag kontrollera det och kan acceptera att förlora, men jag gillar det inte! När det kommer till fisket och mitt mete så saknar jag dock helt den här tävlingsinstinkten. Visst på något sätt tävlar jag kanske mot mig själv, men det är skillnad. Men är man med i ett lag ska man även ställa upp för sitt lag! Det lever kvar i mig och kommer alltid göra. Så här blir det en krock och därför valde jag att inte vara med i tävlingen.

Självklart finns det fler aspekter till att jag valde att inte ställa upp även om den personliga krocken bidrog till det mesta.

Tävlingar frambringar dock riktigt dåliga sidor hos en del personer, jag själv har som sagt haft svårt att ta en förlust och jag är nog inte ensam om det. Men när man får höra att det fuskas kring vikter, vatten och så vidare i flertalet tävlingar tycker jag att det har gått för långt. För det första, varför vill man ljuga om vikten på en fisk? Vad får man ut av det? Det enda det leder till är att man måste fortsätta ljuga för den första fisken man fick vägde 2300, men man sa 2500 gram men när man senare får en fisk på just 2500 gram, då blir den 2700 gram osv.

Detta skapar en ond spiral och folk börjar misstro och cirkusen är igång. Den personliga glädjen måste ju försvinna med? Eller så kanske man inte bryr sig så mycket, men det förstör för så många andra som är med i tävlingen! Detta är ännu en anledning till att jag inte vill tävla i fiske. Fusk hör inte hemma i någon tävling!

Det samma när det gäller att ljuga om vattnet!

Att ljuga om vilket vatten fisken är fångad i är också något jag tycker förstör tävlandet. Väljer man att ställa upp i en fisketävling måste man acceptera reglerna. Ska vattnet skrivas ut så måste man som deltagare acceptera det. Det finns alltid ett val, att avstå från att anmäla fisken!
Vill man som fångstman av en stor fisk hålla vattnet hemligt så är det väl bättre att låta bli att anmäla den till en tävling än att ljuga om det? Vill man få poäng för fisken, då ska man väl acceptera reglerna? Igen så tror jag detta leder till en ond spiral som enbart kommer leda till onödiga diskussioner och kanske till och med personliga påhopp…

Jag förstår att man kanske inte vill ha dit en massa andra fiskare, men då har man alltid valet att enbart lägga upp fisken på sociala medier till exempel och inte skriva ut vart den är fångad. Eller behålla den för sig själv!
Jag själv delar inte med mig av alla mina fångster, även om en hel del hamnar här på hemsidan i någon artikel, eller på sociala medier som Instagram och Facebook. Men är de inte kopplade till någon artikel tycker jag inte att jag behöver skriva ut vart jag har fångat fisken, för det finns inget krav på det. Men i en tävling finns det regler och som deltagare har man ju valt att godkänna reglerna och hålla sig till dem.

Karsgöl
Svårslaget att bara få vara ute i lugnet

Håller tävlandet tillbaka utvecklingen inom metet?

Tidigare i artikeln ställde jag mig själv en fråga, behöver vi tävla? För min del så är svaret enkelt, nej. Men för andra är svaret självklart ja. Det är nog en fråga som varken jag eller du som läser detta kan svara på, det handlar om hur man är som individ. Vad man gillar att göra och hur man vill göra.
Men om man tittar på det från en annan vinkel, håller tävlandet tillbaka utvecklingen inom metet? Absolut blir mitt svar!

Kollar vi lite över axeln och sneglar mot spinnfisket så har tävlandet snarare utvecklat deras fiske. Det kommer hela tiden ny teknologi, nya metoder eller kanske är det gamla bortglömda metoder som säljs in som det nya heta… Det låter jag vara osagt! Men det händer mycket inom den branschen. Slänger vi tillbaka huvudet framåt igen och tittar närmare på metet och dess utveckling så tycker jag att det inte har hänt särskilt mycket. I alla fall inte här i Sverige. Självklart är det omöjligt att jämföra äpplen och päron. Men ändå…

En del i att metet kanske inte syns lika mycket nu som det gjorde på 80 talet handlar kanske just om tävlandet? Vi har kanske gjort oss själva en björntjänst med tävlandet och hur dessa specimentävlingar har utformats. Vi har kanske drivits till att bli för hemliga mot varandra i jakten på poäng… Hade vi inte skapat den här hemlighetskulturen hade vi möjligtvis haft mer meteprylar i sportfiskebutikerna och fler artiklar i fisketidningar…

Jag återvänder till det här med vatten

Jag tror också att vi hade haft fler storfiskevatten om tävlingarna hade utformats annorlunda. Nu blir det fokus på ett fåtal vatten för vissa arter och med all rätt. Ska man få höga poäng åker man såklart dit där man har störst chans. Det är nog inte många som väljer att fiska ett okänt vatten och samtidigt tänker att här kommer jag få 25 poäng på braxen… Det finns ingen tid att leta nya så kallade supervatten idag, i början av tävlingseran fanns det mer upptäckarmöjlighet. Självklart kommer och går vatten, ofta är det någon obalans i vattnet som skapar förutsättningarna för stora fiskar under en viss period.

Men sen finns det vissa vatten som har producerat stora fiskar i många år. Det är dessa vatten jag tänker på här. Jag tror vi hade hittat fler sådana och kanske även delat med oss mer av dem… Men det är en ren spekulation och en tanke som jag ibland kan fastna i.

Ska vi dela med oss av allt då?

Svaret är enkelt för mig, nej självklart inte. Jag är också en del av hemlighetskulturen. Jag skrev innan att jag håller flera fiskar jag fångat för mig själv eller berättar det enbart för ett fåtal personer. Det samma gäller olika vatten. Jag vill inte gå ut öppet med att säga var eller exakt vart jag fiskar. Jag kan ha lagt ned mycket tid på att söka nya platser eller nytt vatten. Självklart vill jag inte dela med mig av den informationen det första jag gör. Men det är ofta den frågan ställs om man t.ex. lägger upp en bild på Instagram på en bättre fisk. – Vart fick du den? – Mörrumsån? eller liknande. Frågan är ju fri, men att svara är också fritt… Däremot har jag inga problem att dela med mig eller visa hur jag fick en fisk eller hur jag fiskar. Vilken metod, vilken rigg, bete och så vidare.

Varför fiskar vi

Detta fenomen att fråga var, vilket vatten, det är vi nog rätt förskonade från ändå inom metet om man jämför med snarlika frågor som kan hagla i olika Facebookgrupper där t.ex. spinnfisket är stort. Fisketrycket är såklart mycket högre på gädda, gös och abborre. Där ser man många av dessa (o)snygga bilder med suddade bakgrunder och så vidare som förstör hela bilden… Personligen hade jag nog valt att inte publicera sådana bilder. Jag gillar inramningen med en snygg bakgrund på en fångstbild.

Metet är litet jämfört med spinnfisket som är väldigt stort!

Det kanske har blivit så genom åren just för att vi har en stor hemlighetskultur, många ser metare som kufar som har alldeles för mycket prylar… Det kanske ligger något i det? Är det så att vi har gjort sken av att metet är otroligt komplicerat, just för att det inte ska bli så många utövare? Jag vet inte, och om jag ska vara ärlig så tycker jag det ser ut som väldigt många andra metoder inom fisket också kräver sjukt mycket prylar… Det är otaliga lådor med vobblers, jerkbaits, gummibeten och allt vad det heter. 3-5 olika spön som ska med i båten samtidigt för att spinnfiska gädda. Och detta gäller för en person… Det är stora båtar med enorma motorer, 3 olika ekolod osv. Helt enkelt en jäkla massa prylar!

Vill vi att metet ska bli stort då?

Här blir det såklart komplicerat, i alla fall för mig som driver Swedish Anglers där vi just vill lyfta fram metet! Men vill jag att det ska bli lika stort som spinn eller flugfisket i Sverige? Svaret är nej, men det tror jag aldrig det kommer bli heller. Däremot blir jag glad när jag hör och även ser att flera yngre killar och tjejer är ute och metar brax, färna och karp. Det behövs föryngring för att metet ska fortsätta i Sverige men då behöver även dessa yngre metare kunna vända sig till någon för att få tips, kunskap och råd. Även få chansen att få följa med ut och meta tillsammans med någon som gjort det länge och sitter på mängder med små knep och knåp!

Men jag vill ändå att metet ska växa sig större, det behöver få ta lite större plats i Sportfiskesverige.

Det behövs för att det ska finnas en marknad för fler företag att sälja bra produkter inom metet. För finns det inga utövare finns det ingen marknad och inget säljs i våra Svenska sportfiskebutiker. Idag har vi några företag som Karpfiskebutiken, Fiskekompaniet och Swedbait som säljer mycket meteprylar vilket jag tycker är både roligt och viktigt. För får vi en fråga i t.ex. en Facebookgrupp om ett råd på något bra nybörjarspö för feedermete eller en baitrunnerrulle så kan vi länka till en Svensk butik. Då tror jag att det inte känns som metet är så långt bort, jämfört om det måste beställas från utlandet. Det ger förhoppningsvis även nya kunder som köper fler produkter därifrån vilket gör att butiken kan finnas kvar. Och det ger nya metare.

Så ja jag vill att metet ska växa och bli större och vi på Swedish Anglers jobbar på det. Sen vill även ge alla ni som redan metar något bra och intressant att läsa och lyssna på såklart.

Vad vill jag då ha sagt med denna texten?

Som inledning frågade jag, varför fiskar vi? Självklart går inte det att svara på rent generellt, men det finns så många olika aspekter i fisket, alla har vi olika och lika kopplingar till det på något sätt. För vissa är det tävlingar som är grädden på moset, sporren att ta sig ut en kall vintermorgon. Fisket kanske handlar om avkoppling för någon annan, en del av ens sätt att varva ned efter en stressig vecka.

För mig personligen betyder fisket och då metet i stort sett allt. Mycket av mitt liv kretsar kring metet på ett eller annat sätt. Kanske är det därför jag har svårt att tävla i fiske, eller svårt att förstå att en vikt på en fisk inte är allt. För vissa är det ok att salta vikten något, men för mig är det en hädelse… Eller ja, något man absolut inte gör. Sen är jag en fyrkantig person i mitt sinne. Jag gillar rätt och fel men har svårt att se grått, det blir gärna svart eller vitt.

Men det jag vill få fram är kanske en fundering hos dig som läsare, kanske ger det dig en tanke att du ska ta med grannens grabb på lite mete en dag. Eller säga ja om man blir tillfrågad av en lokal fiskeklubb att följa med och visa barnen hur man metar. På så sätt kanske vi kan minska på kufigheten och hemlighetskulturen som metet många gånger förknippas med. Fast vi får inte radera ut den, för den ger samtidigt en härlig samhörighet! Det handlar om balans, som så mycket annat.

Vad tycker du? Vad tror du hade kunnat lyfta metet eller hur känner du för metet? Skriv en kommentar antingen här nedanför eller i vår Facebookgrupp som du hittar här.

/Christian

Du har väl inte missat Christians artikel om idmetet i Mörrumsån? Du hittar den på länken nedan.

Idmete i Mörrumsån

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *