Christians Årskrönika

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Det är dags för en årksrönika, Christians Årskrönika.
Året 2019 börjar gå mot sitt slut… Jag, Christian, ska ge mig på att försöka förmedla året som gått för min del. Men även lite information om Swedish Anglers år. Det blir en salig blandning av allt och ingenting!

Den 6 januari lanserade vi vår nya hemsida, ett steg som kändes rätt att ta. Nu nästan ett år senare så känns det fortfarande rätt och fantastiskt kul!
Sidan har rullat på riktigt bra och vi har publicerat en hel drös med artiklar, intervjuer, recensioner och annat. Något som har blivit en höjdpunkt både för mig men även för många läsare är Tombas krönika. Han har en förmåga som få har att kunna förmedla så mycket i en text. Jag hoppas som sagt att även ni läsare tycker det samma!

Jag hoppas också att de poddar vi har spelat in under året har varit intressanta, underhållande och uppskattade! Det är ett koncept som är svårare att få till än att skriva. Men det är riktigt roligt att spela in dem och även att få publicera dem och det är något vi kommer fortsätta med även under 2020.

Men om jag backar tillbaka igen till mig själv och mitt fiske en stund så blev det som vanligt mycket färna. Det är en art som har blivit en favorit, eller kanske snarare en manisk besatthet…

Jag har i år försökt fiska denna art i flera olika vatten, mest för att vi har så många fina åar med så galet olika karaktärer! Och med tanke på att vattnen skiljer sig åt så skiljer sig även färnorna åt i framförallt beteendet. I vissa vatten går de upp och tar bröd på ytan tidigt och utan tvekan, i andra är de mer försiktiga och svårflörtade. Jag tror en del av min besatthet är just detta, att samma art kan vara så enkel, så nyckfull och så frustrerande!

Christians Årskrönika

Jag gillar inte att lägga pussel. I alla fall inte sådana vanliga träpussel som ska bli någon bild av ett torn eller vad det kan vara. Sen ska man plocka isär det och lägga tillbaka det i lådan och lägga den i någon garderob… Vad är vitsen med det?
Men många använder sig av ordet ”att lägga pusslet” när det kommer till fisket. Just det gillar jag, att lösa gåtan, att knäcka koden, att lägga pusselbitarna på plats och lyckas med sitt mål. Eller sina mål!
För mål är något jag har i mitt fiske, det är en viktig del, för mig. Det kan vara att fånga t.ex. en färna över en viss vikt, vilket är det vanligaste. Men jag sätter alltid upp nya mål inför varje år. Det kan t.ex. vara att fiska tre nya vatten, eller att fånga någon ny art. Små mål som är enkla att uppnå!

Sen har jag även en topp fem lista som jag varje år försöker förbättra, det är oftast enklare att byta ut en fisk i den än att slå nytt PB. Jag har även topp fem listor över olika vatten för en art. Som t.ex. färnan.
Dessa mål och listor är en drivkraft för mig och mitt fiske.

Nu säger jag inte att alla ska göra så här, det är alltid upp till var och en.

Vissa är nöjda bara de får fiska, andra blir motiverade av tävlingar. Så länge alla hittar sin grej och kommer ut på fiske så är jag nöjd, hehe.
Just tävlingar är spännande, jag personligen drivs inte lika mycket av det men jag tycker det är väldigt roligt att följa dem. Sen ska jag inte säga att jag inte tävlar, för jag har varit med i två olika tävlingar i år! Det jag tycker blir lite svårt med dessa tävlingar är att upptäckarglädjen försvinner. Vill man lyckas så måste man ta sig till de mer kända vattnen vi har i Sverige. Som jag sa skrev tidigare så har jag alltid enklare mål som att fiska nya vatten, men dessa vatten har sällan en chans att generera några poäng i dagens tävlingar.

Ett mål jag har haft rätt länge nu är att fånga en färna över 3000 gram.

I år gick det målet i uppfyllelse! Jag hade ett riktigt lyckat pass efter jobbet en dag i mitten av maj. Jag hade inte fiskat mer än max femton minuter när jag krokade en tung färna. Efter en nervkittlande fight kunde jag håva en riktigt tjock färna på 2900 gram. Redan där var jag lycklig, minns att jag tänkte att om jag får någon mer färna den här kvällen är det en ren bonus! Jag fortsatte fiska på, jag fick några att gå upp och ta på ytan och jag fick någon till.

Christians Årskrönika

Framåt 21 gick en färna upp och tog en brödbit väldigt försiktigt. Jag betade snabbt på en brödbit på min krok och kastade ut. Kort efteråt steg en stor färna och sög i sig brödbiten. Allt skedde bara någon meter från där jag satt. Jag såg som sagt att det var en större färna, men det var först när jag skulle lyfta upp den på mattan som jag insåg exakt hur stor den var!
Det var ren lycka när vågen visade 3050 gram. Var nog nästan en glädjetår på det, hehe!

Christians Årskrönika

Nu finns det såklart nya mål uppsatta, en 3 kilos färna från en annan å än den jag fick min första i står högt på listan.
Men även en färna över 3300 gram skulle sitta fint. Att gå direkt från 3000 till 3500 gram kändes för snabbt, hehe!

Redan 2018 gjorde vi vårt första ”event”.

Både jag och Tomba gillar den sociala biten när det kommer till fisket. Att sitta ett gäng likasinnade och snacka vid en lägereld eller ha gemensamt käk är just sådana sociala grejer jag menar. Så när vi bestämde att vi skulle anordna ett event, eller en träff snarare så hade vi fokus på just det sociala. Vi ville inte bara att alla skulle sitta vid sin fiskeplats i 3 dygn och sedan åka hem. Vi har anordnat några träffar nu och de som har varit med har varit väldigt nöjda. Det är uppskattat när vi har gemensamt käk, någon enklare intern tävling osv. Fokuset blir inte bara att fånga stor fisk, utan det blir en helhet, en gemenskap!

Inför 2020 har vi funderingar på att kanske anordna någon träff där vi lägger ut en allmän anmälning. En träff vid Emån kanske och fiska färna? Eller en helg i Karsgöl? Skulle du som läser detta vara intresserad så hör av dig till oss på mejl swedishanglers@gmail.com eller skriv en kommentar.

I juni anordnade vi ett event vid Ursjön

Vi är ett gott gäng som varit där i två år nu. Denna gången hade vi ett nytt koncept, Rudapoker. En pokertävling där varje ruda var viktig, inte bara största. Det föll väl ut, det blev bra snack och vi hade galet roligt! Vissa som var med lyckades bra i mängdfisket, det kom även upp någon över 2 kilo. Allt som allt en jäkligt rolig träff!

Christians Årskrönika

Sen var det vår Karsgölstävling. Tomba har skrivit en fin krönika om den, så jag ska inte bli långrandig. Men också en jäkligt rolig träff med god mat på lördagen då mästerkocken Ernad Alic stod för en fantastisk lunch! Tack igen Ernad! Vi hade quiz ala Tomba som avslutades med precisionsskytte med slangbella. Otroligt underhållande! Fisket var bra för få av oss, själv blankade jag igen… Men gemenskapen gjorde hela helgen.

I början av december var vi inbjudna till Karlstad av Mattias Epperlein. Lake stod på schemat och igen så blev det en fantastisk helg. Fint boende, fantastisk mat, trevligt sällskap men lite segt fiske. Fast här lyckades jag med mitt mål, att fånga en Lake som faktiskt var en ny art för mig!
Så tack igen Mattias och jag kommer tillbaka, lakefisket var riktigt roligt!
Du kan läsa mer om resan här i Tombas Krönika!

Ursjön igen…

Jag, Tomba, Viktor Hallensjö och Michael Zentio var vid Ursjön i augusti. Igen så har Tomba haft en krönika om detta. Men jag måste säga något ord om den resan med. Ursjön är ett vattnet jag verkligen har fattat tycke för. Det är egentligen inget märkvärdigt, men jag fått så många goa minnen därifrån så det är nog därför sjön betyder så mycket för mig! Jag och Tomba startade Swedish Anglers 2017, första gången vi träffades i verkliga livet var just vid en resa till Ursjön. Detta var i september 2017 och fisket var sjukt dåligt. Jag blankade, Tomba fick två rudor. Mitt tält blev vattenfyllt och det var allmänt kaos… Men redan när jag satte mig i bilen därifrån då så skulle jag tillbaka!

Nu två år senare blev det två resor dit. I augusti lyckades jag inget vidare, men sista morgonen kunde jag peta upp en gammal fin runda på 1830 gram och resan var räddad. Viktor som aldrig hade varit där tidigare fick 7-8 rudor… Den jäkeln kan det där med mete, hehe!

Christians Årskrönika

Dessa fiskeresor med det sociala som gemensam nämnare är så jäkla roliga! De längtar man redan efter, men snart är det 2020 och flera är redan inplanerade!

Resten av året.

I mars var vi på Sportfiskemässan i Jönköping och höll ställningarna på Metetorget, något vi kommer göra även 2020. Då i Stockholm! Mer info om det kommer framöver såklart. Men mitt fiske detta året var inte det bästa, eller så var det det… Beror nog på vilken dag jag frågar mig själv, hehe!
Jag lyckades med ett av mina största mål, en färna över 3 kg! En ny art i laken, jag fiskade flera nya vatten och jag har haft ett riktigt roligt år även om flera mål inte uppnåddes. Och fiske ska väl i slutändan vara roligt?
De mål jag inte klarade av 2019 följer med in till 2020. Nya mål har tillkommit och nästa år vid den här tiden har jag förhoppningsvis uppnått några, både gamla som nya!

Jag vill bara avsluta med att säga tack till alla ni som läser, lyssnar, kommenterar, delar och skriver till oss och om oss. Det värmer och nu är det snart 2020. Då kör vi vidare!
Har du något förslag eller önskemål på något du vill att vi ska ta upp så skriv till oss swedishanglers@gmail.com eller ta kontakt på Messenger eller kommentera här eller i vår Facebookgrupp. Vi vill gärna höra vad du som läsare/lyssnare tycker!

Med det sagt så önskar jag er alla en God Jul!

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *