Flötmete efter sutare

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Flötmete efter sutare, eller lyftmetoden som det oftast kallas är otroligt roligt, spännande och enkelt! I den här artikeln ska Christian bland annat gå igenom hur du kan göra, vad för prylar som behövs och hur du kan använda dem. Det blir helt enkelt en nybörjarguide för dig som vill ge dig på flötmete efter sutare i sommar.

Flötmete efter sutare vid en liten skogssjö en härlig sommarmorgon.
En härlig sommarmorgon vid en mindre skogssjö. Perfekt sutarställe!

Vi börjar med utrustning

Detta är som sagt en nybörjarguide, så vi håller det väldigt enkelt. Det som behövs är ett haspelspö med en kastvikt på cirka 20-50 gram, gärna 10-12 fot men 8-9 fot fungerar också. Det får inte vara för styvt bara, för då kommer du tappa sutaren under drillen. En haspelrulle med lina, helst nylon runt 0,20-0,23. En enkelkrok i storlek 8, ett SSG blyhagel. Ett flöte och ett par flötesstopp eller flötesslang beroende på flöte. Mer behövs inte för att komma igång. Du kommer väldigt långt till en början med en abborreutrustning. Sen är det såklart roligare att drilla en sutare på prylar som är anpassade efter ändamålet.

Det går att använda en tunn flätlina, men se till att knyta dit minst 100 centimeter nylon som tafs, gärna 200 cm. Annars är risken stor att sutaren blir skadad mot flätlinan. Personligen väljer jag nylon före flätlina då jag tycker det är lättare att drilla sutarna med stretchen som finns i nylonlinan. Och risken för att kroken ska dras ut från munnen vid håvning minskar också. Men det är inget fel att använda flätlina, en smaksak. Kom dock ihåg att sutaren är otroligt stark för sin storlek och kan göra rejäla rusningar, framförallt under spötoppen!
Själv använder jag ett 12 fots matchspö med en 2500 haspelrulle laddad med 0,23 nylonlina.

Jag nämnde en enkelkrok i storlek 8, det är en bra utgångspunkt. Fast kom ihåg att storleken på betet avgör storleken på kroken. Men ska man använda majs eller mask som krokbete rekommenderar jag en Drennan Wide Gape Specialist krok i storlek 8. En väldigt stark och vass krok som passar utmärkt till flötmetet.

Flöten då?

Flöten finns det i en mängd olika varianter, men de vanligaste att använda är Waggler flöten och Antenna flöten. Du hittar många olika flöten hos Fiskekompaniet. Jag personligen använder mig av Drennans Glow Tip Antenna flöten som har en bärighet på 0,8 gram eller 1,25 gram beroende på väder. Blåser det eller om jag vill kasta ut lite längre så går jag ibland upp till 2 gram. Metar jag under spötoppen väljer jag det lättare flötet.

Blyhagel som passar flötena är ett måste och jag rekommenderar att köpa hem olika storlekar för att täcka in olika situationer.

Det finns till exempel askar med många olika vikter i en och samma från Dinsmores. Deras hagel är riktigt bra och mjuka och håller den vikten som de skriver ut på paketet. Vilket inte alltid stämmer från en del andra leverantörer… Men även Darts har fina blyhagel i sitt sortiment!
Mer behövs egentligen inte för att komma igång, fast metas det från land kan det vara skönt att ha ett par banksticks och spöhållare så man slipper sitta och hålla i spöt. Även en stol kan vara bekvämt att ha med sig. Sker fisket från båt rekommenderar jag att använda två ankare. Ett i fören och ett i aktern så att båten inte kan snurra. Rör sig båten och snurrar blir det genast svårt att bedriva ett effektivt mete!

Flöten, krokar, blyn och flötesstopp till sutarmete.
Olika flöten, blyhagel och krokar är bra att ha med sig. Även flötesstopp, något jag kommer till längre ned i artikeln.

Hur man tacklar upp sitt flötmete

Det är väldigt enkelt och används en nylonlina med dimensioner runt 0,20 – 0,23 behövs det
inget mer än huvudlinan. Ska du använda ett Drennan glow tip antenna flöte börjar du med att klippa till ett par bitar av flötesslangen och trär på dessa på huvudlinan. Mät ut först så inte bitarna blir för stora, de ska bara täcka den nedre lite bredare delen av flötet. Sen går det att justera flötet på huvudlinan genom att flytta dessa slangbitarna upp och ned på linan.

flötmete efter sutare med Drennan Glow Tip Antenna
2 bitar flötesslang längst ned på flötet, fiskar du precis under spötoppen är det en fördel att ha en bit flötesslang i toppen av flötet med som på bilden.

Ett annat bra allround-flöte är av modellen waggler som jag skrev tidigare finns dessa i lite olika utföranden beroende på vind, distans och så vidare. Men en rak modell fungerar ypperligt på närdistans. Dessa flöten har ett hål i botten som man trär linan igenom och sedan låses det fast på huvudlinan med hjälp av två små blyhagel. Fast det finns ett bättre alternativ att fästa flötet på linan enligt mig. Det är att använda flötesstopp istället för blyhagel för dessa kan skada linan vilket kan leda till linbrott och förlorad fisk. Men se till att välja bra flötesstopp som passar till lindimensionen så att det inte glider för lätt på linan. Darts gör fina flötesstopp.

Upptacklat wagglerflöte till sutarmete
Flötet på huvudlinan och två flötesstopp som håller fast det på linan.

När flötet är på plats är det dags att knyta dit din krok. Jag använder mig av en grinner knut, men även en palomar eller blodknut fungerar. Vilken knut man väljer är högst personligt!

Nu är det dags för blyhaglen.

I början av artikeln skrev jag att du behöver ett SSG hagel. Men jag ska förklara lite mer kring blyn och varför det räcker eller inte räcker med ett SSG.

Ett SSG hagel väger 1,6 gram, flötet får inte ha högre bärighet än det. Bärighet är antal gram flötet klarar av innan det sjunker. Vi tar ett exempel. Om jag har ett flöte med bärighet på ca 1 gram, eller 3 BB som det oftast står på flötena. Ett BB blyhagel väger 0,4 gram. Så ett flöte med 3 BB klarar av 1,2 gram. Fäster man ett SSG hagel på linan sjunker alltså flötet, vilket man vill, något jag kommer till lite längre fram i artikeln. Flötet har då lägre bärighet än ett SSG hagel.

Blyhagel från Dinsmores, perfekta blyn till flötmete efter sutare
Bra blyhagel i en perfekt ask med många olika storlekar.

Jag lägger in lista här under över de vanligaste vikterna och deras benämningar då detta kan vara lite klurigt.

  • SSG = 1,6 gram
  • AAA = 0,8 gram
  • BB = 0,4 gram
  • No1 = 0,3 gram
  • No4 = 0,2 gram
  • No6 = 0,1 gram

Nu när vi har lite mer koll på blyhaglen, vikterna och även bärighet på flöten går vi vidare och tittar på hur du ska använda dem.

Lyftmetoden i sin enkelhet

De som flötmetat tidigare, vilket jag tror de flesta har gjort någon gång är vana vid att flötet försvinner under ytan. Men när du fiskar med hjälp av lyftmetoden kommer inte flötet försvinna. I alla fall inte till en början, utan det kommer lyfta sig och ibland även lägga sig på ytan. Men varför vill man det kanske du funderar på nu?
Anledningen till det är enkel, sutaren äter från botten, den bökar runt efter bland annat larver, iglar och annat ätbart där. Så för att lyckas bäst med sitt sutarmete så måste krokbetet presenteras just på botten och för att få bra nappindikation får man helt enkelt vända på tankesättet. Flötet kan inte försvinna rakt ned eftersom krokbetet ligger på botten, det kan inte ta sig längre ned. Istället får man använda flytförmågan i flötet och få det att lyfta, därför kallas det lyftmetoden.

Men hur fungerar det?

Det är faktiskt en väldigt enkel metod, det behövs bara mer bly än vad flötet kan bära upp som jag nämnde tidigare. Flötet blir överblyat som det kallas. I sin enkelhet har man ett flöte som klarar av 3 BB blyhagel, vilket vi kom fram till tidigare var 1,2 gram. Sen tar man bara mer bly på linan, till exempel ett SSG blyhagel som väger 1,6 gram så flötet sjunker, det blir överblyat.
Men för att kunna fiska kan såklart inte flötet vara under ytan, så jag ska förklara hur man gör för att få allt rätt, vilket är lätt. Du tar helt enkelt ett SSG hagel och klämmer dit det 3-4 centimeter från kroken på din lina. Viktigt är som sagt att blyhaglet är tyngre än bärigheten på ditt flöte.
(Precis som bilden visade lite längre upp i artikeln där du ser ett färdigtacklat flöte med krok och sänke.)

När du är vid vattnet och har valt ut din fiskeplats så måste du först justera flötet så du ser dina napp.

Det är enkelt, du svingar ut ditt tackel där du vill fiska och sjunker flötet under ytan flyttas flötet uppåt på huvudlinan och ligger det platt på ytan minskas avståndet från flötet till kroken. Det enda som ska synas av flötet är lite av den färgade toppen. När sedan sutaren tar krokbetet i munnen kommer den även lyfta SSG blyhaglet från botten och flötet kommer lyfta och lägga sig på ytan eller lyfta och sakta börja vandra iväg i sidled, därav namnet lyftmetoden.

Svårare än så är det inte att meta med lyftmetoden. Men som jag nämnde tidigare så är det bra att ha flera olika storlekar med blyhagel med sig, likaså flöten. Du kanske behöver kunna fiska lite längre ut än vad du hade tänkt dig och då kan det behövas ett tyngre flöte som kräver mer blyhagel.

Krokbeten

Sutaren går att fånga på de mest klassiska beten som majs, räka, mask, bröd, maggots och casters. Själv föredrar jag att plocka med lite olika varianter till vattnet då ett bete kan vara lysande ena gången men ratas nästa. Men betet nummer ett är ändå en daggmask eller en cocktail med en mask och ett litet majskorn på kroken.
Du kan köpa riktigt fina maskar, casters och maggots från Metmask.

Flötmete efter sutare med mask som krokbete
En sutare fångad på mask. Här fick jag använda flera sänken och ett lite tyngre flöte för att komma ut till min fiskeplats.

Mäsk

Idag finns det väldigt många fina färdiga mäskprodukter som är framställda för att fungera till olika arter eller förhållanden. Jag rekommenderar att välja en färdig produkt om man inte tycker det är väldigt roligt att experimentera själv. För rent kostnadsmässigt är inte vinsten jättestor att göra eget idag. Swedbait gör fina mäskblandningar och har en framtagen för just sutare, sutarkung som innehåller blodmjöl vilket är en lockande doft för just sutare. Men andra mäsksorter fungerar också bra, såklart. Du hittar många olika sorter hos välsorterade metebutiker som Fiskekompaniet, Karpfiskebutiken, Metmask och Swedbait.

Mäsket blandas med vatten för att få rätt konsistens så det går att krama bollar av det.

Mäsket får inte bli för blött så det blir en sörja av det. Men det får inte heller bli för torrt. Enklast är att fylla upp lite mäsk i en rund hink och sedan tillsätta lite vatten i taget och röra runt ordentligt tills du får en bra konsistens där du kan krama en boll men som spricker upp lätt om du ”smular” sönder den i handen.

mäskboll
foto: Jimmie Skoglund

Jag tillsätter gärna en del av det jag har som krokbete som t.ex. majs eller mask. På så vis får man fisken att plocka upp majskorn och självklart placeras ens krokbete i det området man har mäskat. Jag brukar krama omkring 4-6 bollar som har en storlek likt en tennisboll, dessa kastar jag sedan ut på platsen jag ska fiska där de kommer spricka upp på botten och locka in sutarna.
Se bara till att inte sprida bollarna för mycket, utan håll det ganska koncentrerat på din tänkta fiskeplats.
När jag väl har börjat meta så kastar jag enbart ut majskorn för att toppa upp min plats, jag loosefeedar som det kallas.

Jag använder mig alltså inte av mäsk i det här skedet. Fast dör fisket ut helt så brukar jag krama ett par nya bollar men mindre, tänk clementin och placera på samma område. På så vis kan jag lyckas locka in sutarna igen.

Metar jag på lite längre avstånd använder jag en slangbella för att skjuta ut mina mäskbollar och majskorn.
Ett tips här är att när en sutare väl ligger i håven kastar man snabbt ut mer majs på platsen för att få de andra sutarna att stanna kvar och äta.

Platsval

Sutarna äter från botten, som jag nämnde tidigare. De bökar gärna runt på botten och då brukar det kunna bildas små bubblor som stiger till ytan och sutarna avslöjar var de befinner sig. Så se till att studera vattnet, och oftast håller de till där det finns skydd, till exempel näckrosor, sjögräs och vassruggar nära land.

De gillar även att rulla i ytan, framförallt i skymning och gryning då de äter. Sutarna går upp till ytan och rullar av välbehag när de kommer in i någon form av ätläge eller om det är frosseri, jag låter det vara osagt!
Har man mäskat ett område är det väldigt vanligt att se detta. Men de gör det även utan mäsk så det är också ett bra signalement för att hitta sutaren. Att studera vattnet är helt enkelt ett bra tips för att lokalisera sutarna och ett bra hjälpmedel att ha med sig till sjökanten är en kikare.
Jag nämnde innan att de gärna har lite växtlighet omkring sig och finns det en mindre öppen yta i ett område av näckrosor brukar de patrullera kring det här området. Så det är ett bra ställe att prova.

bubbel på fiskeplatsen
Sutare som bubblar på min fiskeplats

Annars är det alltid bra att placera sitt krokbete precis i ytterkanten av ett näckrosbälte eller vid en större vass med lite sjögräs och näckrosor i närheten. Men ha tålamod! Ibland kan det ta lite tid innan sutarna hittar fram till fiskeplatsen.
Oftast metas sutaren i gryningen eller skymningen, fast det går att få dem på dagen också. De gillar inte direkt solljus så när solen står högt på himlen kan man söka dem djupare. Eller så metas det en varm mulen dag på samma platser som jag skrev tidigare.

Några sista ord

Som sagt, detta är en nybörjarguide och jag hoppas den har hjälpt dig lite grann. Detta är mitt sett att förklara det så enkelt som möjligt. Det finns såklart olika lösningar, hur man tacklar upp, vilka flöten man ska använda med mera. Alla har vi lite olika tankar, teorier och upplägg. Men försök att hålla det enkelt, det är ingen idé att göra det svårare än vad det är.

Du behöver inte köpa nytt spö och rulle direkt, du kan använda något du har hemma. Lägg istället någon krona på att köpa bra flöten, blyhagel, enkelkrokar, beten och en nylonlina. För nylonlinan tål mycket mer nötning än vad flätlinan gör och du kommer meta bland mycket växtlighet, rötter och stenar.

En fin sutare fångad på flötmete
En fin sutare med en rejäl stjärtfena som bjöd på en härlig fight bland näckrosorna!

Till sist tar jag med med lite länkar till bra butiker där du hittar mycket meteprylar. Sen är det bara att ge sig ut och meta sutare! För det är som sagt otroligt roligt, spännande och enkelt!

Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *