Mäska in färnan

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Mäska in färnan till din plats är inget nytt men i den här artikeln ger Christian sin syn på hur och när han gör det.

Jag kan villigt erkänna att jag är en av dem som sällan använder en feeder till mitt färnafiske. Jag tycker man tappar fler fiskar med en feeder på linan, färnan har också en förmåga att gå på feedern istället för krokbetet. Enda gången jag kanske tar till en feederkorg är när det är kallt i vattnet, 2-4 grader. Så till 99% av mitt färnafiske använder jag ett så lätt päronbly jag kan komma undan med utifrån strömmen i vattnet. Hur den riggen ser ut och hur jag fiskar med den har jag förklarat mer ingående i en tidigare artikel – Bottenmete efter färna.

Nu ska det ju handla om mäskning

Jag har i ett flertal år valt att mäska på ett annat sätt och jag tänkte beskriva det i denna artikeln och vad jag mäskar med.

Jag mäskar när vattnet är kallt, kommer temperaturen över säg 12 grader fiskar jag endast med krokbete, gärna en korv, köttbulle eller liknande för att slippa småfisken. Är vattentemperaturen under 12 grader fiskar jag nästan alltid med en stor bit bröd som krokbete. Oftast låter småfisken bli brödet i det kalla vattnet och då kan du med lätthet fiska med samma brödbit på kroken i upp till 20 minuter.

Anledningen till att jag skriver om brödet är för det är en stor del i mitt mäsk. Jag maler ned färskt franskbröd i en matberedare eller i en ”Korda Krusha” för att få brödet finmalet. Sedan förvarar jag det i plastpåsar i frysen, så en påse är lagom till ett fiskepass. Innan jag ska fiska tinar jag upp en påse med bröd och sedan tillsätter jag små pellets och även lite nedmalda boilies, en Krusha fungerar ypperligt till boilies också.

Denna våren har jag testat Nutrabaits River Plus serie som Baronen pratade om i ett av våra Youtubeklipp.

Mäska in färnan med hjälp av Nutrabaits River Plus

Utöver bröd, pellets m.m. så tillsätter jag även en vätska. Även här har jag kört med Riverplus liquid i år. Tidigare år har jag använt mig av någon Krill eller annan fiskdoftande vätska. Men River Plus prylarna luktar riktigt mustigt, tungt. Det är en sammanslagning av fisk, korv och krabb/mussla eller något åt det hållet. Det luktar helt enkelt mycket!

Nutrabaits River Plus serie ihop med nedmalt franskbröd är en fantastisk kombo till färnan!
River Plus boilies är av modell Dumbell, alltså ovala och inte runda. Detta för att de inte ska rulla lika lätt på botten.
Men de går lika bra att mala ned i en Korda Krusha eller liknande.

Jag maler ned boiliesarna rätt hårt så det blir mest ett pulver av dem, jag vill inte ha för många och för stora bitar. Pelletsen är mellan 2-4 millimeter. Jag blandar allt det torra först i en hink och ser till att det fördelas bra. Efter det tillsätter jag en bra mängd vätska och rör runt ordentligt. Sedan får det stå i kanske 45-60 minuter och dra åt sig av vätskan. Detta blandar jag till hemma innan jag kör till ån. Väl framme vid ån tillsätter jag lite vatten för att få en konsistens som gör att jag kan krama bollar av mäsket utan att det ramlar sönder när jag kastar i dem i ån.

När konsistens är rätt tar jag min hink och går uppströms min tänkta fiskesträcka och letar efter bra platser.

När jag har hittat mina platser som ser intressanta ut kramar jag 1-2 bollar och kastar i, antalet beror på hur stor platsen är. Jag letar efter buskar som går ut i vattnet och mäskar en bit uppströms busken så mäsket ramlar sönder och följer med strömmen nedåt. Nedfallna träd är också bra platser. Men även där du ser förändringar i strömmen. Det kan vara en sten, eller i kanten av ett bakvatten. Helt enkelt där det händer något i vattnet. Finns det variation i strömmen mäskar jag gärna en plats där strömmen är starkare också. För ibland står färnorna gärna mitt i strömmen.

Jag börjar alltid mäska platsen längst uppströms och sedan mäskar jag mig nedåt tillbaka. Oftast fiskar jag kvällar, 3-5 timmar så jag mäskar upp 6-7 platser på sträckan och fiskar en plats max 30 minuter. Händer det inget alls inom tjugo minuter flyttar jag mig. När jag har mäskat upp mina platser ska hinken vara tom.

Nu tar jag mina prylar och går tillbaka uppströms till min första plats jag mäskade och börjar fiska där. Sedan fiskar jag mig nedströms tillbaka mot bilen. På detta viset får mäsket göra sitt på varje plats och oftast får du en indikation efter bara någon minut. Färnan brukar svara väldigt bra och det är många gånger spöt håller på att flyga i vattnet när de tar brödbiten på kroken! Jag har fått många färnor som har hela svalget fyllt med mitt mäsk, så de gillar det skarpt.

Fungerar det då kanske du undrar?

Jag har fått ett stort förtroende att fiska på detta sättet. Framförallt när vattnet är kallt. Men även lite längre fram i april/maj så länge sträckan du fiskar på inte har mängder med småfisk, då kan det bli motsatt effekt…

Denna våren har jag lagt många kvällspass efter färnan, något jag brukar göra och jag har mäskat med Nutrabaits riverplus serien från Fiskekällan ihop med det nedmalda brödet med bra resultat. min topp tre från vårens fiske är 2710, 2730 och 2740 gram, och nej det är inte samma fisk utan tre olika fiskar!

I slutet av april var även Linnea Lönn nere och fiskade färna med mig i Mörrumsån. Hon vann en guidad tur i vår julkalender 2019. Tyvärr blev det inget 2020 då pandemin slog till hårt. Men i år gick det bättre. Även när hon var nere mäskade vi upp en sträcka och fiskade oss nedströms. Resultatet blev två nya PB.n för henne. Första fisken blev en stark rackare på strax över 2100 gram och sedan fick hon en fisk över 2300 gram. Hennes fisk på över 2300 gram gjorde ett klassiskt hugg där spöt höll på att flyga i ån, sedan en sinnessjuk rusning och in bland buskar. Väl loss rusade den rakt ut i strömmen. Helt enkelt en perfekt fight på ett bra PB och en riktigt fin färna som hade svalget fyllt med mäsk!

Linnea Lönn med en färna på 2310 gram. Mäska in färnan fungerar verkligen!
Linnea Lönn med sitt PB på 2310 gram.

Så ja det fungerar och det fungerar riktigt bra! Sen kan man självklart mixtra runt med ingredienserna. Jag har tidigare år blandat i hampafrön, majs och olika sorters pellets. Men just det nedmalda färska franskbrödet är enligt mig fantastiskt bra och slår vanligt groundbait som bas till mäsket. Sen måste jag säga att River Plus serien har varit riktigt bra! Väl värd att kolla in.

/Christian

Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *