Frågor inför Metemässan – Birger Holmqvist
Vi har tillsammans med de drivande krafterna bakom Svenska meteträffen ställt 10 frågor till tre olika metare. Sist ut i denna frågeintervju – Frågor inför Metemässan är Birger Holmqvist.
Birger kommer vara på plats på Svenska Meteträffen 7-8 mars i Knislinge och bland annat hålla föredrag om hans nya bok – 1000 nätter – Mitt liv som karpmetare. Vi ville såklart passa på att ställa 10 frågor till Birger, vi har ställt samma frågor till Mårten Johansson och Esbjörn Möllerström tidigare. Har du inte läst deras svar så gör det!
7-8 mars i Knislinge är det premiär för Svenska Meteträffen, en ren metemässa!
Men glöm inte att du måste lösa ett medlemskap först som även fungerar som inträde!
Gör du det innan den 14 januari så har du chansen att vinna fina priser!
Så kolla in hemsidan för mer info och bli medlem redan idag!
Svenska Meteträffen 7-8 mars 2020 i Knislinge.

Som sagt, bakom lucka nummer tjugoett är det Birgers svar på våra 10 frågor. Så nu lämnar vi över ordet till Birger.

1. Metekulturen i Sverige är väldigt liten eller ingen alls om du frågar vissa.
Vad innebär metekultur för dig? Och vad tror du behövs för att vi ska få en sådan kultur i Sverige?
Jag är uppväxt i ett område där fiske efter fiskar med prickar på dominerade. Allra helst skulle dessa små rackare fiskas med fluga. I Halmstad med omnejd existerade inte någon metekultur överhuvudtaget så jag kan egentligen inte klaga så mycket. Utan ser trots allt att intresset för mete i allmänhet och karpfiske i synnerhet är så mycket större idag än för 25 år sen! Åtminstone i mina egna hemtrakter, men ur ett större perspektiv är det totalt iskallt jämfört med mycket annat fiske. Jag tror många gånger att mete kan ses som onödigt komplicerat och avskräcka en del från att köra igång. Och jag tror det är viktigt att försöka visa att det bara behöver vara så krångligt som man vill att det ska vara.
2. Varför tror du att sportfiskemedia inte lyfter fram metet mer i Sverige?
Det handlar såklart bara om ekonomi, regnbåge, abborre och gös säljer bättre än sarv, sutare och karp. Jiggfiske säljer bättre än feederfiske.
3. Vad skulle sportfiskemedia kunna göra för att locka fler att till exempel börja skriva artiklar, filma m.m.?
Anställa någon som älskar mete helhjärtat, men framförallt så är jag övertygad om att personerna som står bakom verksamheten måste brinna för mete. Då jag själv är med och driver Swedish Bait Mechanics inser jag att om syftet är att tjäna en massa pengar på det man håller på med, då ska man inte inrikta sig på mete överhuvudtaget. Du måste älska det du gör och vara en metare i själ och hjärta, och se ett överskott som en positiv bonus!
4. Vad kan vi som metar göra för att metet ska ta ett nästa steg och bli mer synligt i Sverige?
Jag är övertygad om att bästa vägen att gå är att dela med oss till yngre fiskeintresserade förmågor för att visa hur fantastiskt kul och brett metet är. Och som jag nämnt tidigare, krångla inte till det för mycket i början.

5. Kollar man på flugfisket, spinn och trollingfisket finns det ett stort antal guider och eventaktörer. Men inom metet finns det knappt något sådant. Vad tror du hade behövts för att få både kunder men även att få personer att våga starta upp något sådant?
Metet skulle behöva behöva bli mer kommersiellt och lite flashigare! Vill vi verkligen det?
Jag tror nog att det kommer smygande av sig själv om metet ökar. Men jag tror vi ska vara försiktiga med att önska oss att det ska bli lika inne som andra grenar inom sportfisket.
6. Vi har ju olika organisationer som fokuserar på vatten, hav och sportfisket. Men vad skulle t.ex. en organisation som Sportfiskarna kunna göra för att hjälpa till att öka intresset för metet?
Jag är säker på att sportfiskarna skulle kunna hjälpa oss med mycket, om vi själva talade om vad vi ville ha hjälp med. Jag var med och styrde upp ett karpfiskeläger för Svenska Karpklubben och sportfiskarna hakade på direkt och bidrog både ekonomiskt och med bra marknadsföring.
7. Idag finns det flera skolor i Sverige med inriktning på sportfiske och fiskevård och Sportfiskarna tar också med yngre barn ut på fiske via bland annat klassdaget. Här kanske ett alternativ hade varit att bjuda in duktiga och inspirerande metare att föreläsa och visa hur man kan meta efter olika arter. Hur tycker du att ett sådan koncept skulle kunna se ut?
Jag tror vi återkommer till samma sak som tidigare, det krävs att personen som håller i trådarna brinner för mete då kommer allt med automatik att innefatta mer mete. Att hoppas på att någon som varken kan eller vill lära ut det är nog svårt – såvida vi inte kräver att fler meteintresserade lärare ska anställas inom dessa skolor alternativt lagstadga om fler timmar mete i läroplanen, hehe!

8. Allt som oftast känns det som vi inte har några yngre förmågor som metar. Har du något annat bra förslag eller idé på hur man ska nå de yngre om man bortser från skolorna?
Engagera dig i en lokal klubb där det finns någon form av ungdomsverksamhet och se till att styra in dem på rätt spår är ett alternativ. Men allra viktigast är att fånga upp barn och ungdomar i din närhet som är fiskeintresserade. Sedan får du inte tappa tron på meningen med detta när de helt tappar intresset för allt fiske under ett antal år… Det brukar komma tillbaka.
9. 7-8 mars 2020 arrangeras Svenska Meteträffen, en ny mässa med utställare, föreläsare och mycket mer. Vad förväntar du dig av mässan? Och är en sådan här mässa ett bra sätt att synligöra metet till en bredare massa?
Jag är inte övertygad om att en mässa fångar upp så många nya metare som inte redan har någon form av grundläggande intresse. Men bara vetskapen om att den FINNS och förhoppningsvis återkommer årligen kommer göra att de som redan sneglar på metet och är lite småintresserade har någonstans att åka till för att träffa likasinnade och kunna lära sig mer. Knyta kontakter och skaffa utrustning. Detta brukar kunna sätta fart på intresset ordentligt och på sikt tror jag att detta kommer leda till ett långsamt ökande intresse för metet. Det vore verkligen roligt om det blev så!
Jag minns hur otroligt inspirerande metemässorna i strömsnäsbruk var. Ju mer jag tänker på det, ju mer övertygad blir jag om att dessa mässor faktiskt påverkat mig och mitt mete otroligt mycket. Mitt fiske kanske hade sett helt annorlunda ut idag om jag inte varit där och fått inspiration. Men även knutit kontakter med andra galningar och fått se och ha möjlighet att köpa en massa roliga prylar. Och dessutom ha möjlighet att få veta hur de ska användas på bästa sätt!
Förväntningar? Bara att ha jävligt roligt, dricka några goda öl och snacka fiske med folk. Är det sedan någon som vill köpa min bok, eller ett lass med boilies från Swedish Bait Mechanics så är det bara en bonus.
10. Som avslutning vill såklart höra om du har något specifikt mål med ditt mete för 2020?
Oj, en sån fråga kan du inte avsluta med då finns risken att du får en hel roman… Men jag ska fatta mig kort. Ärligt talat är mitt svar det exakt motsatta vad de flesta brukar svara, och låter säkert lite negativt… Men så är det absolut inte. Mitt mål är att fiska MINDRE än vad jag brukar göra och fånga FÄRRE fiskar än vad jag brukar göra. Men viktigast av allt. NJUTA av varenda sekund bakom spöna oavsett resultat. Dock finns där som alltid några stora karpar på önskelistan. Allt mitt fokus kommer att läggas på att fånga karp över 15 kilo från minst 2 nya vatten. Självklart med förhoppning om att någon av dessa fiskar ska kunna passera magiska 20 kilo.
Sedan finns där en löst formulerad plan på att damma av de vanliga metprylarna och eventuellt försöka flötmeta upp en riktigt stor ruda. Men känner jag mig själv rätt så hamnar nog 100% fokus på karparna även i år… Men man vet ju aldrig när inspirationen infinner sig!

Vi tack Birger för svaren och glöm inte bort att boka biljett till mässan innan den 14 januari!