Tolv Snabba Frågor till: Ulf Noreman

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Ulf Noreman är en riktigt duktig sportfiskare som har fångat mängder med stora fiskar. Ulf har även svenskt rekord på mindre kungsfisk som du får veta mer om längre ned. Men vilken art har han haft störst problem med? Och vad hände egentligen med flytvästen… Ja det och mycket mer får du reda på när du läser Ulfs 12 Snabba Svar!

1. Du har ju fått en röd lagerkransnål vilket är 30 olika registrerade arter i storfiskregistret. Är detta något som driver dig i ditt fiske att fånga olika arter över storfiskgränsen? Eller är det snarare något som kommit som en bonus? Sen vill vi gärna höra om en minnesvärd fångst som hamnade bland alla dina fina fångster?

Storfiskeregistret är inte längre det som i första hand driver mitt fiske eller mina satsningar. Istället är det i första hand nya arter som jag prioriterar. I andra hand är det att försöka slå mina PB som styr vad jag fiskar efter. Det blir mer att storfiskeregistreringarna kommer som en bonus numera.

En fångst som jag tycker är minnesvärd, min Ruda på 2046 g från Ursjön. Att sitta i den storslagna miljö som Ursjön erbjuder är minnesvärt bara det. Kommer ihåg att det var soligt och helt vindstilla på kvällarna. Förutom fåglarna så var det helt tyst över hela området. På morgonen efter att man slagits med dom ihärdiga myggen utanför tältet, tagit sig torrskodd ut till trädäcket och mäskat upp sin fiskeplats. Väntade 10-12 timmar stirrande på ett flöte och små samlingar med bubblor som rudorna skickar upp till ytan.
Efter några timmar tycker man att det hugger hela tiden… 

Men när man äntligen lyckas kroka upp fisk och en 2 kilos Ruda ligger i håven, ja då glömmer man inte Ursjön i första taget! 

Ulf Noreman med en Ruda 2046 g från Ursjön
Ruda 2046 g från Ursjön

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Dom som är och har varit mina förebilder inom fisket, utan tvekan mina team kamrater i The Art Of Fishing! Det är otroligt duktiga fiskare vi har äran att ha i vårat team. Deras fångster och tips har varit, och är fortfarande min inspiration till mitt fiske. Både inom mete, trolling, spinnfiske, isfiske och havsfisket. Självklart får jag också en hel del inspiration från specimen och artfisket. Några av dom har ni ju mött här tidigare. Och fler får ni säkert äran att läsa om senare… 

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Att det svenska metet i sötvatten är litet kan jag hålla med om. Inom metet i havet ser det betydligt bättre ut. Lika så inom artfisket. Där är det i stort sett helt öppet mellan dom som fiskar. Alla delar med sig om platser, beten och fiskemetoder. Den som kan lösa detta problemet är inte dålig…
Det lär inte bli jag i alla fall, hehe.

4. Du har det Svenskt rekord på mindre kungsfisk! Men kan du berätta för oss om hur det gick till, kan du ta oss tillbaka till dagen då rekordfisken tillslut var landad?

Under semestern varje år brukar vi planera in en djuphavsfisketur ut till välkända 10-Gradarn för att jaga både stora och små arter. Tillsammans med rutinerade storfiskarna Pelle Karlsson och Andreas Karlsson åkte vi upp en bit norr om Smögen för att sätt i båten. När allt var färdigt bar det iväg ut för att fylla på beteslådan med Makrill. Inte alltid så lätt att hitta Makrill här uppe heller. Vi får åka omkring ett bra tag innan vi lyckas få ihop betesfiskar så det räcker. Nu kan vi sätta fart ut mot djupet. Vi har planerat att ligga ute i ca 2 dygn, med endast elmotor som ankring. Så 3 extra batterier är också med.

Planen är att försöka få Håkäring, Birkelånga, Vitrocka och också kunna knäcka koden för den svårfångade Guldlaxen.

Vi ankrade upp med elmotorn på ca 450-470 meter över botten det första dygnet. Någon Håkäring eller Birkelånga blev det inte. Men flera PB på Lubb, Vitrocka och Blåkäxa blev det i alla fall. Andra dygnet blir dock intressantare, när första guldlaxen kommer upp. Där med kan jag räkna in min första Guldlax. Andreas fångar sedan ytterligare 2 Guldlaxar och tappar en precis in till båten. Sista dagen kör vi ett tag efter Långa, 2 pb till blir det där. Nu har vi endast ett par timmar kvar på elmotorn. Vi beslutar oss för att åka upp och prova positionen där jag fått mitt tidigare svenska rekord på Blåkäft något år tidigare. Vi får endast några blåkäxor första timmen. Sedan får jag äntligen en Blåkäft.

Efter ytterligare en stund så tror jag att jag fått min andra Blåkäft. Men när jag lyfter in fisken i båten, ser vi direkt att det inte är en Blåkäft. Istället tror vi att det är en Större kungsfisk jag fått. Vilket hade varit en drömart att räkna in bland mina fångster i Sverige! Efter att fisken är ordentligt granskad och vägd kan jag konstatera att jag fått ett nytt svenskt rekord på Mindre kungsfisk istället! Det blir inte alltid som man tänkt sig!

Svenskt Rekord - Ulf Noreman
Mindre kungsfisk 980 gram från 10-Gradarn. Svenskt Rekord!

5. Du fiskar efter väldigt många olika arter och har också fångat många olika arter. Kikar man in på 50-klubbens hemsida har du 94 arter!
Men vad är det som gör att du drivs av artjakten? Vad är det som gör just jakten på att fånga så många olika arter så speciell?

Artfisket är helt klart det roligaste man kan hålla på med inom fisket! Här är man tvungen att lära sig att hantera alla fiskemetoder, om man vill lyckas hela vägen. Metet är en riktigt stor del av artfisket, 80-90 % för de flesta. Det finns också ett otroligt bra samarbete mellan artfiskare. Oavsett om man för det mesta vill hålla på mete, flugfiske eller spinnfiske så lär man sig hela tiden nya grejer som man har nytta av i sitt eget fiske framöver. Och man kan fiska med precis vem som helst, gammal som ung. För 2020 så är helt klart mitt viktigaste mål att komma upp till 100 fångade arter i Sverige!

Guldlax

6. Du fiskar ju som sagt efter väldigt många arter, men har du någon favoritart? Den där som får det att kittla lite extra mycket. Berätta vilken är din och varför är den din favorit och även ditt bästa minne från ett fiskepass efter arten?

Inom metet är det idfisket hemma i ån. Att kunna gå ner till ån, välja om man vill fiska flöte, frilina eller bottenmete beroende på vad man känner för att fiska just den dagen. Det är vad som gör idfisket oslagbart för mig!

Det bästa idfisket för min del är från ett dygn i oktober i år. Det började med att jag tänkte prova en ny plats jag aldrig fiskat förut. Jag kom igång ganska sent på eftermiddagen. Och redan från första början så högg det på riktigt bra. Det dröjde inte länge innan den första fina iden låg i håven.

Den vägdes till över 3,1 kg. Det fortsatte att hugga på ända in i mörkret. Och nu var dessutom brödet slut. Då kommer kompisen som suttit en bit nedanför och fiskat. han har packat ihop sina saker och tänker åka hem. Han säger, Jag har en limpa bröd kvar om du vill ha. Jag tackar väldigt snabbt ja till det.  Efter någon timme har jag landat ytterligare 2 idar över 3,1 kg. Jag har fått en bit över 30 idar under kvällen, så nu är både mäsk och bröd slut! Nöjd som tusan åker jag nu hemåt.

Men det var inte slut där! Dagen där på så åker jag ner några timmar tidigare än dagen innan. Första fisken jag fångar är en till över 3,1 kg. 
Så 3 idar över 3,1 kg på mindre än 24 timmar. Ett bättre idpass än det har i alla fall inte jag haft!

Ulf Noreman med Id 3371 g flötmete från Mörrumsån.
Id 3371 g flötmete från Mörrumsån.

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Den bästa och definitivt den finaste fångsten jag någon sin fått är min första Blåkäft från 10-Gradarn. Allting med den här fångsten, sällskapet och fisken kändes helt perfekt. Detta var också min första tur ut till 10-Gradarn från svensk hamn. Det började med att jag fått ett erbjudande från rutinerade havsfiskaren Benny Johansson och hans teamkompis Per Alexandersson. En 2 dagars havsfisketur ut till välkända 10-Gradarn för mete efter arter som Långa, Lubb, Blåkäxa, vitrocka och avslutningsvis Blåkäft. Första dygnet lyckades jag fånga 2 nya arter, Lubb och Blåkäxa. Båda dessa arter var också nya storfiskearter för mig.

Sedan var siktet inställt på något grundare vatten på gränsen till Norge. Fisket var dock otroligt segt i början. Dessutom en hel del ström, som det oftast är i det området. Vi fick endast någon Blåkäxa bara. Efter ett tag blir det dock lite bättre förhållande i vattnet. Strax därefter känner jag att jag har något litet på kroken. Tanken är att jag har en svarthaj igen. Men när fisken närmar sig ytan så ser man att det skimrar i orange/rött. Jag säger till Benny att det är bara en liten fisk. Men när Benny ser fisken säger han att det där är en stor fisk, kanske svenskt rekord. Som vanligt har Benny helt rätt! Det visade sig var just det, svenskt rekord! 

Blåkäften spänner nu ut alla grymt vackra fenor den har och Per kan ta en hel dröse med grymma bilder. Det kommer upp en mindre blåkäft till innan vi åker in mot land igen. En oförglömlig fiskeresa för min del!

Ulf med Blåkäft 1275 g från 10-Gradarn fd. Svenskt rekord.
Blåkäft 1275 g från 10-Gradarn fd. Svenskt rekord.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

8. Ha ha… Ja, vissa fisketurer glömmer man inte så lät. Dock svårt att få ihop det till en berättelse. Man hade nog behövt vara med för att förstå det riktigt… Men jag försöker.

Det var på en tur till Blekinge skärgård för spinnfiske efter Gädda med fiskekompisen Daniel Petersson från CWC fishing team. Med skulle också Thomas Söbirk, fotograf och VD för Fiske Feber. Jag kommer ihåg att jag var lite nervös, ville ju inte göra några fel eller göra bort mig. Stämningen kändes lite Kall, stel, strikt och allvarlig. Kan garantera att det var endast jag som kände så. 

Väl ute med båten så åker vi omkring och fiskar av några olika områden. Vi får också några mindre gäddor medans Thomas är i full gång med fotografering.

Framåt eftermiddagen ska vi prova ett sista ställe innan vi åker in. När Thomas halvligger i båten för att ta några sista action bilder på när Daniel kastar, tänker jag själv ta några sista kasst och suger tag i mitt spö, frikopplar rullen och kastar. Vad jag inte har insett, är att veven fastnat i snöret som utlöser flytvästen. Det låter ungefär som när man gör ett lagom stort hål på en gummibåt. Daniel vänder sig om och säger – vad hände? samtidigt som han försöker att hålla sig från skratt. När jag vänder mig om och ser ut som en Michelin-gubbe , klarar dom inte att hålla sig längre! 

Den resan in till bryggan, med mig som en sittande Michelin galjonsfigur längst fram i båten, är det pinsammaste som hänt mig på en fiskeresa. När vi sen närmar oss hamnen och bryggan står det dessutom 2 kompisar till Daniel och bara stirrar. Tills dom ser Daniel och Thomas sitta och skratta bak i båten. Då kan inte dom heller hålla sig! Hoppas Thomas håller hårt i dom bilderna, hehe. 

9. Du har ju Mörrumsån som ditt hemmavatten om man kan säga så, och du har lyckats fånga flera fina fiskar där!
Men nu vill vi såklart veta vilken av alla dessa fångster som är den mest minnesvärda för dig?

Det får bli min första Gädda över 15 kg. Jag har haft äran att få fånga många fina fiskar hemma i Mörrumsån. Men denna fångsten kommer jag att minnas en lång tid framöver. Denna fisken är resultatet av ca 18 pass som jag lagt under ett års tid, för att fånga just denna individ. Jag kommer ihåg att fiskedagen var en kall och solig dag i början av Mars. Jag hade gått hem någon timme tidigare från jobbet. Hoppade i mina fiskekläder, tog en hink med några stora mörtar, tog mitt färdigtacklade spö och sen iväg längs ån.

Efter att jag driftat av längs vassen några gånger utan resultat, skickar jag den storvuxna betesfisken en bit ut i ån. Efter ca 10 talet meter så stannar flötet för att sedan sakta, sakta gå under. När jag sedan sätter ett ordentligt mothugg, flyger hela fisken rakt upp i luften. När fisken landar ser det ut, och låter som om någon hade kastat i en stor stock i ån… 

Som tur är så har en av mina kompisar kommit ner till ån för att grilla med sin familj, bara 200 meter därifrån. Det tar en stund innan vi landar fisken så jag kan stilla mina nerver. När fisken väl är säckad kommer frossan. Kommer ihåg att jag skakade till och med när fotografen kom 40 min senare, hehe.

Gäddan vägdes till 15739 g och mättes till 119 cm.

Sjukt vacker gädda från Mörrumsån
Gädda 15739 g från Mörrumsån. Foto: Jonke Höglund

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Oj… Största… Har inte den blekaste aning kan jag säga direkt. Har nog haft turen att inte tappa så mycket stor fisk. En ”trolig” Håkärring när jag var ute på 10-Gradarn med Magnus Durell och Mattias Jonsson från Team Isola, kan det nog vara. Jag får nöja mig med att jag får upp mina stora fiskar istället, hehe!

11. Vilket vatten i Sverige har du haft absolut svårast med att lyckas i? Vad är anledningen till att det har gått emot dig?

Jag har lagt en del pass uppe i Motala ström utan att få kläm på fisket där uppe. Jag har provat fiske från land, fiske från båt, bottenmete och flötmete. Men varje gång blir det samma resultat, väldigt lite fisk. Endast en skaplig fisk har det blivit på alla pass jag lagt i Motala, 1216 g. Men skam den som ger sig! Jag kommer definitivt att lägga fler pass där uppe!

 Då kanske det kan komma någon minnesvärd historia också, hehe.

Ulf Noreman med en Sarv 1216 g från Motala ström.
Sarv 1216 g från Motala ström.

12. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

För mig är det sutaren som skapat problem. Varför vet jag inte. Det spelar inget roll var jag satsat efter denna arten. Resultatet blir nästan alltid det samma, resultatlöst med andra ord. Det blir oftast andra arter som visar upp sig när jag riktar efter denna arten. Har varit några pass i Antorpa sjö utan någon större lycka. Endast en enda Sutare har det blivit på dom passen, 3636 gram. I övrigt har det mest blivit felkrokade fiskar eller fiskar som gått fast bland näckrosor och annat skit… 

 Här har jag betydligt mer hemläxa att göra!

Ulf Noreman med en fin sutare.
Sutare 3636 g från Antorpa sjö.

Vi tackar Ulf för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *