En norrlandsresa

Dela gärna så fler får läsa artikeln

En norrlandsresa är skriven av Vicktor Hallensjö och handlar om en liten annorlunda resa till Norrland! Med det sagt och för att inte avslöja något mer lämnar vi över ordet till Vicktor.

Daniel Möller tittar på när jag försöker få in det sista av packningen i skåpet på min caddy. Det är lite som att spela tetris när man packar bilen, hitta ett utrymme att trycka in utrustningen i. Planen är glasklar, åka upp till Norrland och fånga stor mört. Det är ofta jag får gliringar av folk och oftast av dom som inte fiskar eller spinnfiskare när jag ska iväg på nån satsning. Varför åka till Norrland och fiska mört? Det finns ju mört i Stångån. Vet inte hur många gånger man fått förklara varför och för att inte bli stämplad som idiot hittar jag på nåt om naturupplevelse. Hitta lugnet eller vildmarksäventyr. Men det är ju inte därför jag åker iväg även om man skulle behöva hitta lugnet ibland eller stanna upp och ta in omgivningen.

Resan upp gick via Borlänge och Russel på metmask för att plocka upp maggot.

Jag har inte hört fuck eller fucking så många gånger på 2 timmar sen jag såg Martin Scorseses maffiaskildring Casino. Det utlovade regnet började nu vräka ner och vi skulle fortsätta vår färd upp via Gävle. Varningarna om stora regnmängder duggade tät i bilstereon. Daniel som slumrat till vaknar och frågar var vi är? Jag svarar att vi passerat Gävle för en stund sen. Daniel tittar på hastighetsmätaren och säger att jag kör som en pensionär. Jag höll bara med samtidig som jag krampaktigt håller i ratten när vinden rycker och sliter i bilen och regnet piskar mot framrutan. Han skulle bara veta hur nära döden han varit…

Jag hör på radion att regnet orsakat stor förödelse. Gävle låg under vatten och larmnumret 112 var överbelastat. En bro hade rasat i Borlänge och en postbil hade hamnat i vattnet. Vi kör hela natten och regnet börjar äntligen att avta samtidigt som det börjar ljusna ute. Efter att vi åkt vilse på dom Norrländska vägarna var vi äntligen framme. Regnet vräkte ner igen så det blev att försöka vila några timmar i bilen.

Jag har en bra känsla i kroppen när vi på kvällen fått ordning på allt och började fiska.

Det är få napp och tröttheten efter resan upp började ta ut sin rätt. Daniel brukar säga att jag har inte kört 130 mil för att sova, så vi satt hela natten och fiska. Jag kapitulera klockan 07:00. Efter en efterlängtat sömn var jag laddat för en ny kväll natt morgon vid spöna. Jag plågas av småabborre hela kvällen och en bra bit in i mörkret. Abborrarna tar även på majsen.

Klockan 02:00 är det något som går bärsärk på andra sidan sjön och välter träd. Jag stelnar till i skräck och tankarna började snurra, är det björn eller något annat? Försöker behålla lugnet och inte skrämma upp mig själv men det som dyker upp i huvudet är skadeskjuten björn, varulv eller nån annan hemsk varelse. Jag sitter still i stolen och lyssnar men det ända jag hör är mina hjärtslag. Vad gör man om det kommer en björn? Har hört att man ska lägga sig ner på marken men man vill ju inte att björnen ska komma fram och börja nafsa i nacken. Min kollega sa att man ska ta av sig jackan eller tröjan och lägga på marken och sakta gå därifrån vilket låter som den bästa metoden.

Det börjar ljusna och jag går bort till Daniel och fråga om han hörde att det braka på andra sidan sjön men han hade inte hört nånting. Jag fixar kaffe och sätter mig och fiskar igen men det ända som nappar är några regnbågar.

En korp som äter maggots
Foto: VIcktor Hallensjö.
En korp som var ganska tam och glufsa i sig av våra maggot!

Klockan 12:00 väcks jag av Daniel och han hade redan rivit sitt läger och packat ihop.

Jag grinar till och undrar varför han inte väckt mig? Lite stressad börjar jag också packa ihop och vi begav oss till en annan sjö för att testa. Väl framme skulle vi reka platser men kom bara runt halva sjön när himlen öppna sig och regnet piska ner. Vi hittade en plats som kändes het och när regnet avtagit började vi slå upp vårat läger.

En kraftigt berusad man med sin överviktiga hund kom ner och pratade med Daniel men han förstod inte skånska så han kom till mig i stället men han sluddrade bara och det gick inte höra vad han sa. Jag svarade att vi ska fiska mört och den berusade mannen satte sig på en bänk och mumlade massa svordomar och könsord. Hans hund såg orolig ut. Efter en stund gick han och hunden och jag kunde koncentrera mig på fisket.

Det dröjer inte långt tid förrän jag krokar på en av sjöns regnbågar.

En förbipasserande man stannar till och tittar när jag försöker bryta in den i håven. När jag krokat loss regnbågen och returnerat den och tittar upp mot mannen står han som en fågelholk och glor. Det är nog första gången han sett någon släppa tillbaka en regnbåge. Han står kvar och röker 2 cigaretter innan han vandrar vidare. Jag har trögt fiske medans Daniel sveper upp fisk men bara smått.

Runt klockan 22:00 dyker en fiskekortskontrollant upp. Han pratar med Daniel först och sen kom han till mig. Han pratade oavbrutet och när jag försökte säga nåt började han prata om något annat. Jag slutade svara och försökte ha koll på mina toppar istället. Han tycke nog inte att jag var så trevlig att prata med för han gick tillbaka till Daniel. Han satt hos Daniel till klockan 03:30 innan han gick. Skönt att jag slapp honom tänkte jag. Vi fiskade en bit in på morgonen men det var bara småmört som nappade och innan vi la oss bestämde vi att det är nog bättre att åka tillbaka till första sjön vi var i.

En norrlandsresa
Foto: Vicktor Hallensjö

Det blev inte många timmars sömn när vi väcks av barnskrik, några barnfamiljer hade picknick och grillade bakom våra tält.

Vinden som skruvat till rak nordlig rycker och sliter i tältet. Jag hör hur mitt parasoll fladdrar iväg i vinden och jag är snabbt ute och ska ta upp jakten, men barnen hade fångat in parasollet åt mig. Vi packar ihop och åker tillbaka till första sjön. När vi kommer fram står det en bil och 2 stycken som sitter och fiskar. Det visar sig vara Timothy Lindqvist och Andreas Sandström, två metare från Umeå. Dom har fiskat en natt utan framgång. Dom skulle fiskat ruda först men det dåliga vädret gjorde att dom fick tänka om och det blev det mörtfiske istället. Efter en del fiskesnack spred vi ut oss runt sjön.

Trots att jag var lika välklädd som om jag skulle fiska på vintern kylde nordanvinden och då satt jag ändå med ryggen mot vinden. Umeå som satt med vinden i ansiktet kämpade fram till klockan 01:00 och jag förstår att dom bröt. Jag tänkte hur fan kan det vara så kallt i mitten på augusti? Vi satt hela natten, men jag bröt klockan 07:30 medans Daniel vägrade att bryta.

Vid klockan 10:30 väcks jag av en vrålande motorsåg och pipande ljud.

Jag sticker ut huvudet och kollar bort mot Daniels tält som är omringat av en större folkmassa. En person som går loss med en motorsåg och en hjullastare som kör fram och tillbaka. Det visar sig att det är arbetsdag vid sjön. Jag tänker att hoppas inte dom kommer bort till mig, gillar inte större folkmassor. Jag får panik när det är mer än 3 personer i personalrummet på jobbet.

Försöker vila men kan inte slappna av utan noja över att dom ska besvära mig. Jag vaknar till på eftermiddagen och den ända jag hör är vinden som susar. Skönt att dom dragit tänkte jag. Jag gör ett besök hos Daniel som inte fått nån sömn än utan varit vaken 1 dygn. Jag lämnade Daniel i fred så han ska få några timmars sömn innan kvällen kommer. Det börjar kännas tung nu och det har varit motiga dagar för båda två. Jag byter plats i hopp om att det ska vända, Jag inbillar mig det i alla fall.

Bara för att det ska kännas tyngre vräker regnet ner igen.

Efter skuren skingrar sig molnen och månen visar sig mellan trädtopparna. Det resulterade i att det blev svinkallt och vid midnatt fick jag tända en brasa för att värma mig. Jag går tillbaka ner och sätter mig och fiskar igen men får tända brasan igen klockan 03:00 och då kommer även Daniel för att värma sig. Jag fiskar en stund till men får motvilligt ge mig när jag knappt kan hålla mig vaken. Säger till Daniel att jag skiter i det här och lägger mig. Daniel vägrar ge upp och körde vidare. Snacka om stålvirke tänkte jag. Det finns en liten klick metare med enormt driv som på ett omänskligt sätt pressar sig själva och bara kör på. Det är det drivet som belönat Daniel och andra med samma driv med fina fiskar genom åren. Det är ingen slump att vissa bryter upp troféfiskar.

Mörtmete i Norrland
Foto: Vicktor Hallensjö

Vi bestämde oss för att ge upp Norrland och packa ihop och stanna till vid Dalälven på väg hem.

Förhoppningen var att få några bra fiskar för att rädda resan. Vi anländer i Älvkarleby på natten och vi ställer bara våra sängar i ett vindskydd för några timmars sömn. På morgonen snoozar jag mobilen men ångrar mig i samma sekund och studsar ur sängen. Jag försöker få upp min säng som fastnat mellan 2 stockar. Tillslut lackar jag sönder och sliter upp sängen så att Daniel reagerar.

Vi börjar på handikapp men det är bara mindre björknor som nappar, asplöv kallar jag dom. Jag vandrar upp till kanalen och testar medans Daniel sitter kvar. Jag får omgående björknor med bättre snittvikt, tänker om jag ska säga till Daniel att det är bättre fiskar i kanalen eller om jag ska sitta själv där. En stund senare kommer Daniel längs stranden och frågar hur det går? Jag svarade att jag fått några bättre björknor och att jag precis skulle komma bort och säga till att det var bättre snittvikt i kanalen. Även om det inte var sant.

Daniel sätter sig också i kanalen och fiskar. Jag får en bättre fisk, en björkna på 710 gram. En stund senare är det Daniels tur att få på en bättre björkna. Jag som satt och fikade skulle hjälpa till och håva. Med kaffemuggen och mackan i ena handen och håven i andra fuckar jag upp första håvningsförsöket. Daniel grinar till och fisken rusar ner mot djupet igen. Daniel pressar upp fisken mot ytan igen. Jag ska försöka håva igen men tappar fotfästet och surfar på pluskan ner mot vattenkanten. Utan att ha kontroll på håven eller kaffemuggen hamnar björknan i håven.

Björknan är ingen jätte men ändå respektabel på sina 785 gram.

Vi får några björknor till runt 700 gram men sen dör fisket ut och vi börjar prova runt på olika platser utan större framgång. Vi fiskar fram till klockan 20:00 för att sen bege oss hem. Det blev ingen lyckad tripp men ingen kan ta ifrån oss att vi verkligen försökte!

/Vicktor

Vi tackar Vicktor för en befriande skildring av en mindre lyckad satsning. Något de flesta har upplevt men det är sällan det skrivs om dem!

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *